translation

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Χωριάτικη τυρόπιτα

Pin It

Για πρώτη φορά έχω μια συνταγή της γιαγιάς μου,που την κάνει η ίδια και εγώ βγάζω τις φωτογραφίες.
Για μένα αυτή η συνταγή αξίζει περισσότερο από όλες όσες έχω βάλει εδώ.
70 χρόνια εμπειρίας στην κουζίνα και χιλιάδες τραπεζώματα!!!!
Κανένας από όσους πέρασαν από το σπίτι της δεν έμεινε ποτέ νηστικός!!!
Από την καλύτερη μαγείρισσα,για μένα,στον κόσμο,τη γιαγιά μου…


Εικόνα 058


Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι περίπου
2 ποτήρια νερό
1 κ. γ. μπέικιν
2 κ. γ. ξίδι
1 κ.σ.αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 βιτάμ λιωμένο

Γέμιση
1/2 κιλό τυρί τριμμένο
3 αβγά
1/2 ποτήρι γάλα
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι σε μια άκρη και στην άλλη βάζουμε όλα τα υλικά τις πίτας.


Εικόνα 001


Λίγο λίγο με το χέρι παίρνουμε αλεύρι,μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφικτή (όχι πολύ για να μπορεί να ανοίγεται).Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο,είναι ανάλογα το αλεύρι.Το ζυμώνουμε σαν να τρίβουμε ρούχα δυνατά,μέχρι να σφίξει η ζύμη.


Εικόνα 005Εικόνα 008


Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15- 20 λεπτά.Παίρνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 2 κομμάτια που το ένα θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.


Εικόνα 009


Παίρνουμε το μικρό κομμάτι και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο.


Εικόνα 010


Το βουτυρώνουμε και το τυλίγουμε όπως παρακάτω,βουτυρώνοντας κυρίως τις άκρες του.
Μόλις το τυλίξουμε,το αφήνουμε στην άκρη.


Εικόνα 013Εικόνα 014


Εικόνα 020 Εικόνα 022


Εικόνα 023



Εικόνα 024Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε σε μπαλάκια,όσο πιάνει η χούφτα μας(όχι πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά.)


Εικόνα 026


Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια,τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε όσο ένα μικρό πιάτο γλυκού.Τα αραδιάζουμε και


Εικόνα 027Εικόνα 029


τα βουτυρώνουμε.Αφήνουμε 4 φύλλα στην άκρη και βάζουμε τα υπόλοιπα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας και την άλλη μεριά (να είναι και στις 2 μεριές βουτυρωμένα εκτός από το τελευταίο).Κοιτάμε να είναι όλα τα φύλλα ίδια ή να τα κάνουμε να είναι ίδια,για να μην έχουμε πρόβλημα στις άκρες.


Εικόνα 030Εικόνα 031


Παίρνουμε και τα άλλα τέσσερα και τα ενώνουμε ανά δύο.Παίρνουμε το φύλλο που έχουμε διπλώσει,το ανοίγουμε λίγο να μεγαλώσει και έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι με νισεστέ.Πιάνουμε την άκρη,την βάζουμε στο κέντρο του πλάστη και το τυλίγουμε ζουλώντας σφικτά με τα δυο μας χέρια από το κέντρο της ζύμης μέχρι τις άκρες,ωσότου τυλιχτεί όλο το φύλλο.Αυτό το κάνουμε μέχρι το φύλλο μας να είναι λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.


Εικόνα 034


Βουτυρώνουμε το ταψί,βάζουμε επάνω το φύλλο τεντωμένο και κόβουμε από τις άκρες τα χοντρά.


Εικόνα 033


Ανοίγουμε έπειτα τα 2 φύλλα που είχαμε ενώσει,όσο είναι ο πάτος του ταψιού και τα βάζουμε από επάνω.Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.Αδειάζουμε πάνω στην πίτα.


Εικόνα 038


Ανοίγουμε και τα άλλα 2 κομμάτια όσο είναι το ταψί και τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση.


Εικόνα 039


Εικόνα 040


Παίρνουμε τα μικρά φύλλα που έχουμε ενώσει με βούτυρο,ρίχνουμε πάνω λίγο αλεύρι με λίγο νισεστέ και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο όπως προηγουμένως,χωρίς να κάνουμε τρύπες ή σκισίματα και το βάζουμε τσαλακωμένο πάνω στην πίτα


Εικόνα 041 Εικόνα 042


Παίρνουμε το ζυμάρι από τις άκρες το γυρνάμε και τσιμπάμε.


Εικόνα 048


Ρίχνουμε αρκετό βούτυρο,


Εικόνα 049Εικόνα 053


Πιτσιλάμε λίγο νερό πάνω στην πίτα και ψήνουμε για 20 –30 λεπτά (μπορεί και παραπάνω ),μέχρι να ροδίσει.Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν κάποια σημεία της πίτας έχουν φουσκώσει και τα αλείφουμε με βούτυρο.


Εικόνα 057


Καλή Επιτυχία!!!


ΤΙΡ
Δε σας έχω συνηθίσει σε δύσκολες συνταγές,αλλά αυτή νομίζω ότι αξίζει κάνεις να τη δοκιμάσει ή τουλάχιστον να τη δει.Το μυστικό της πίτας είναι στο αλεύρι,λέει η γιαγιά μου,όπως και στο "χέρι" που ανοίγει το φύλλο.Προσπάθησα να σας το δώσω ακριβώς όπως γίνεται,αν και κανονικά αυτή η συνταγή θέλει βίντεο για να την καταλάβει κανείς.
Με αυτό τον τρόπο κάνουν τις πίτες στην Κοζάνη.

In English

GRANMA’S FAVOURITE GREEK FETTA CHEESE PITA-PIE

For the first time I have a recipe from my grandmother, which she does herself and I take photos of.
For me, this recipe is worth more than all those I've uploaded here.
70 years experience in the kitchen and thousands of dinner hosting!!
None of those who passed by her house were ever left hungry!
From the best cook, for me, in the world… my grandmother .

 
Materials
1 1/2 kilos of flour approximately
2 cups of water
1 teaspoon baking powder
2 teaspoons of  vinegar
1 spoon of  salt
1 teaspoon of sugar
Corn flour  for the opening of pastry
1 melted margarine or butter

Stuffing
1/2 kilo of grated Greek feta cheese
3 eggs
1/2 cup of milk
A pinch of pepper
Execution
Place in a deep bowl the flour in one end and in the other put all the ingredients of the pita.

Little by little use your  hand to get flour until the dough is relatively tight (not too much so as to be able to open it into pastry). You may not need all of it, it depends on the flour. You knead the dough well just like you rub your clothes vigorously until the dough is tight .

  Let the dough rest for 15 to 20 minutes. Take the dough and cut it into 2 segments,  one a little larger than the other.

Take the smaller piece and roll into a large sheet.Spread onto it the melted margarine/butter and wrap it as shown below, buttering particularly its edges.
Once it’s wrapped we leave it aside.
   Take the larger chunk of dough and cut it into small balls, (the size of a billiard ball) as much as one handful (not too big and not too small.)
We take the balls one by one, we sprinkle with cornflour and we roll them out as much as a small dish.

We butter them and place them as shown. We leave four sheets aside and put the rest one on top of the other, buttering the other side as well (as they must be buttered on both sides but the last).
We make sure that they are all the same or make them the same so as not to have any problems on the edges.

  We take the other 4 sheets and join them in two’s. We take the sheet that we have folded, we open it a little more to enlarge it and we then sprinkle flour and corn flour. We  pick the edge of the sheet, put it in the center of the roller and roll it up tightly with both of our hands from the center of the dough to the edges until  the sheet is wrapped around. This we do until the sheet is slightly larger than the baking pan.

We grease the pan, place the sheet taut onto the baking pan and cut any thick edges away.

We roll out 2 sheets that we had joined to the size of the bottom of the baking pan and place them on top. We pour in a bowl all the filling ingredients and mix them well. We then spread the mixture on top of the sheets.
We open and the other 2 sheets to the diameter size of the baking pan and place them over the filling.

We take the small diameter sheets that we had joined them with butter, we sprinkle over a little bit of flour and corn flour and we roll it open into one large diameter sheet without causing any holes or tears and place it crumpled up over the baking pan.

  Take the dough from the edges fold it and tweak it.

Pour over it melted butter as required

Sprinkle some water over the pita-pie and bake it for 30 minutes (it may take longer) until it browns. We occasionally check if some parts of the pita have risen and brush them with butter.

 

Good Luck!

TIP
I haven’t made you get used to difficult recipes, but this Greek Feta Cheese Pita I believe is worth a try. To secret is in the flour, says my grandmother, as in "hand" that rolls open the sheet/fyllo pastry. I have tried to give it exactly as it is, although normally this recipe would require a video clip for one to understand.
This is the way Greek Feta Cheese pita- pies are made in Kozani.

28 σχόλια:

Αλεξάνδρα είπε...

Απαπαπαπα!!!
Κακούργα:)
Τι μου κάνεις...Σήμερα που εχω πήξει στις δουλειές και δεν μπορώ να φτιάξω τίποτα βρήκες να την βάλεις την τυρόπιτα;

Κανόνισε αμα έρθω Χανιώτη να έχεις τυροπιτούλα για κέρασμα....

Φιλάκια και πολλά συγχαρητήρια στη γιαγιά σου Ριτάκι μου!!!!!

Vita είπε...

Βγάζω το καπέλο στη γιαγιά σου.Η πεθερά μου έφτιαχνε με παρόμοιο τρόπο τις πίτες της και είναι πράγματι αξεπέραστες...

anthivolon είπε...

Με τον ίδιο τρόπο κάνω κι εγώ τις πίτες μου!! Η γιαγιά μαστόρισσα, η πίτα της από τις καλύτερες που έχω δει. Όσο για τον τρόπο που ανοίγει το φύλλο.....ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ. Αν και σε φωτογραφίες οι κινήσεις της μπορούν να φανούν καθαρά!!
Φιλιά στη γιαγιά

Ανεράιδα είπε...

Τι να πω τώρα για τη συνταγή αυτή; Φαίνεται ακόμα και από τη φωτογραφία πόσο αξεπέραστη είναι!! Μα πέρα από τη νοστιμιά της, το γεγονός ότι είναι από τέτοιο "χέρι" είναι ασύγκριτο!!!

Margarita είπε...

Eυχαριστω κοριτσια μακαρι να ησασταν κοντα να σας στειλω ενα κομματακι

Anonymous είπε...

"Με αυτό τον τρόπο κάνουν τις πίτες στην Κοζάνη."
Αυτή η φράση τα λέει όλα......οι καλύτερες πίτες και με διαφορά!!!!!!
Ετσι φτιάχνω και γω τις πίτες μου που έμαθα από τη μαμά μου.....

VassO

Ανώνυμος είπε...

επιτελους τα καταφερα και εφτιαξα φυλλο τελειο .Σας ευχαριστω και εγω και τα παιδακια μου.

Ανώνυμος είπε...

Κλησπερα. Τι αλευρι πρεπει να χρησιμοποιησουμε για να γινει ωραιο και τργανο το φυλλο?

margarita είπε...

Καλησπερα η γιαγι μου χρησιμοποιει Ροδιας (ειναι περιοχη κοζανη-Γρεβενα) τωρα φανατζομαι αν ψαξεις στο super θα βρεις καποιο που κανει για πιτες

Ανώνυμος είπε...

Είναι η καλύτερη τυρόπιτα που έχω δει και όσο για το φύλλο που κάνει είναι καταπληκτικό μπράβο στη γιαγιά

Ανώνυμος είπε...

Τελεια η πίτα της γιαγιάς σου !!!!!! Είμαι αρχάρια κι έχω λίγες ερωτήσεις . Τελικά ποσα φύλλα ειναι όλα μαζί ; Πόσα ειναι τα μπαλάκια ; Μόνο την μια μπάλα κόβει ; Θα ήθελα να δοκιμάσω να την φτιάξω . Γιαυτο θα με υποχρέωνες πολυ αν μου απαντούσες . Ευχαριστω πολυ.!!!!!!!!

Μαργαριτα είπε...

Καλησπερα, δε πειραζει ολοι απο κάπου ξεκιναμε,
τα φυλλα ειναι 3, τα μπαλακια ειναι απο 12- 17 αναλογα την ζυμη που εχεις κρατήσει, οσο χωραει η χουφτα σου,ναι μονο την μια κοβει την αλλη την κανει ενα μεγαλο φυλλο που το διπλωνει πολλες φορες, το ζυμαρι θα το ζυμωνεις μέχρι να αρχισει να βγαζει φουσκες ή οπως λενε στο χωριο μου να κλανει (να σκάνε οι φουσκες) σορρυ για την εκφραση αλλα αν το κανεις θα καταλαβεις τι εννοω. Σου ευχομαι καλη επιτυχια, και μην απογοητευτεις αν δε πετυχει οπως θες η πιτα ειναι θεμα εξασκησης, περιμενω εντυπωσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μαργαριτα ευχαριστω πολυ για την άμεση ανταπόκριση !!!!!!!!!! Αν κατάλαβα καλα ,το ένα κομμάτι το κάνει Σφολιάτα και το βάζει κάτω-κάτω, ενώ το άλλο το κόβει 12 κομματακια ,κάνει 3 φύλλα με 4 φυλλαράκια το κάθε ένα και βάζει 1 πάνω απο το μόνο - γέμιση και μετα τα αλλα 2 ;;;;;;; Συγνώμη για την πολυ ενοχλειση.......ευχαριστω πολυ.....πολυ......!!!!!!!!!!!!

Μαργαριτα είπε...

ναι ετσι κανει, και αν ειναι πολυ υγρη η γεμιση βαζει και ενα στην μεση και ξαναβαζει γεμιση. Οτι θες εδω ειμαι

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστω πολυ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Την έφτιαξα απλά δεν τα κατάφερα τόσο με τα φύλλα. Μου βγήκαν χοντρά...Έτσι πρέπει να είναι?? Με χοντρό πλάστη τα ανοίγουμε???

Μαργαριτα είπε...

Καλησπερα,
Καταρχην σου αρεσε? το φυλλο το κατω πρεπει να ειναι χοντρο 3-4 χιλ. και το επανω το ιδιο δεν ειναι απο τις πιτες που ειναι φυλο φυλο, στις ουσια αυτα τα φυλλα ειναι γρηγορες σφολιατες, οταν τα εψησες και το εκοψες εκαναν πολλα φυλλα? τα φυλλα αυτα τα ανοιγεις συνηθως με λεπτο.
Πειμενω την απαντηση σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα Μαργαριτα..
Να ρωτησω κσι εγω κατι μιας και αποφασισα να την κανω..Στις τελευταιες φωτο με το που ριχνει το βουτυρο βλεπω οτι κραταει ενα πιρουνι και ηθελα να σε ρωτησω εαν το τρυπαει πριν το ψησει?

Μαργαριτα είπε...

Καλησπερα,
ναι την τρυπαει για να μην φουσκωσει πολυ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!
Παρακαλώ πολύ πείτε μου σε τι βαθμούς και σε τι φούρνο (αέρα ή αντιστάσεις) ψήνουμε την πίτα, γιατί τα εσωτερικά φύλα δεν μου ψήνονται καλά.
Αν τα καταφέρω και στο ψήσιμο θα έχω φτιάξει την καλύτερη πίτα της ζωής μου!!!!
Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!

margarita είπε...

στους 200 βαθμούς για 20 -30 το βαζεις μολις σβησει το λαμπακι που λεει οτι η θερμοκρασια εφτασε στοπυς διακοσους

Ανώνυμος είπε...

Πω Πω... Θα θέλει μεγάλη μαεστρία! Αν κι αρχαρια θα την προσπαθήσω. Μια ερωτηση μόνο. Στην προτελευταία εικόνα, με το πηρούνι, τρυπάμε τις διπλες;

maria είπε...

Και διαβάζοντας τη συνταγή κατάλαβα πως μου είναι πολύ οικείος ο τρόπος!έτσι την κάνει και η γιαγιά μου! Φιλιά από Κοζάνη!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας την έφτιαξα χθες έγινε καταπληκτική παρόλο που έκανα κάποιες μετατροπές ως προς διάταξη των φύλλων και της γέμισης.Έβαλα το μεγάλο φύλλο κάτω -γέμιση-2 φύλλα-γέμιση-2 φύλλα-γέμιση-2 φύλλα-γέμιση-4 φυλλα τα πάνω.Ήταν καταπληκτικό το φύλλο νόστιμο και απίστευτα τραγανό.Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

I have been managing my emetophobia, but only for two years later and became a
constant victim of taunting and ridicule.
I know some products do this, I know I need a full bottle of the product page for yourself and read it through, and could not stop writing on
Facebook about norovirus. This and others are only some of
them could have been odd days set aside for filming and publicity days
were quite often these days may free up, I am sure.
My web-site : Lewiston Woodville Emetophobia treatment

Maria Adamopoulou είπε...

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΩ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΡΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ!!!!!!!!!!
ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ ,ΑΠΛΑ ,,,,ΤΙ ΝΑ ΠΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΛΗΜΥΡΡΡΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!!!!!!!!!!1
ΜΑΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το αλευράκι ροδιάς που θα το βρούμε Θεσσαλονίκη?

DIMITRIS είπε...

Καλησπερα
δεν γνωριζω εμεις το περνουμε απο Κοζανη
και το Κουλα κανει.
Καλη ΕΠιτυχια!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...