translation

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Νηστίσιμη Κρεμμυδόπιτα

Pin It

Θα γίνει η αγαπημένη σας πίτα!!!

Εικόνα 030

 

Υλικά

Γέμιση

2 κιλά κρεμμύδια
1/2 φλιτz. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι,πιπέρι

Ζύμη

1 σόδα Tuborg κόκκινη
1 ποτήρι νερό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού ξίδι
1 κιλό αλεύρι κίτρινο Μάνα
Βιτάμ για το άλειμμα
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα


Εκτέλεση

Γέμιση

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες όπως στην σαλάτα.Τα βράζουμε για 30 λεπτά,

Εικόνα 014 

τα στραγγίζουμε,ρίχνουμε λίγο λάδι και τα τσιγαρίζουμε.

Εικόνα 018

Τα αφήνουμε να κρυώσουν,ρίχνουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.



Ζύμη

Ρίχνουμε όλα τα υλικά

Εικόνα 010

και ζυμώνουμε σαν να πλένουμε ρούχα.Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφικτή.Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι.

Εικόνα 019

Εικόνα 012

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά.Τη ξαναζυμώνουμε,βάζουμε σε ένα πιάτο λίγο αλεύρι,κόβουμε σε 20 μπαλάκια μεγέθους λίγο μεγαλύτερο από 1 αβγό και τα ζυμώνουμε να είναι ομοιόμορφα.

Εικόνα 021

Ανοίγουμε ένα-ένα 7 μπαλάκια με τον πλάστη,όσο ένα μεγάλο πιάτο.

Εικόνα 023

Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα με ένα πινέλο.

Εικόνα 026

Στο πρώτο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε το φύλλο πάνω.Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.

Εικόνα 024

Παίρνουμε άλλα 3 μπαλάκια και κάνουμε ακριβώς το ίδιο,μόνο που μέγεθος του φύλλου θα είναι όσο ο πάτος του ταψιού.Το βάζουμε πάνω στο άλλο φύλλο και

Εικόνα 025

 

ρίχνουμε τη γέμιση.

Εικόνα 028

Ανοίγουμε ένα φύλλο με 3 μπαλάκια το βάζουμε πάνω από την γέμιση και ακόμη ένα όπως το πρώτο με 7,το οποίο όμως το ρίχνουμε πατσαβουριαστά κουνώντας αριστερά δεξιά τον πλάστη,για να πέσει.

Εικόνα 029 

Βουτυρώνουμε τις ενώσεις στις γωνίες της πίτας και γυρνάμε τις άκρες.Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια τις πίτας και ρίχνουμε και λίγο λάδι.

Εικόνα 046

Την ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200.Κλείνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα για άλλη μισή ώρα.  

Εικόνα 047 

                                  Καλή Επιτυχία!!!

Tip
Την πίτα έκανε για το blog η θεία μου,που η καταγωγή της είναι από τη Γαλατινή Κοζάνης.

9 σχόλια:

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αγαπημένη πίτα, αχ, να είχα ένα κομματάκι τώρα, πείνασα!!!!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και δικιά μας αγαπημένη πίτα, βέβαια εγώ την κάνω μη νηστίσιμη και λίγο στο πιο ... τούρμπο χα χα χα!
Καλή βδομάδα να χουμε!

eatgreek.net είπε...

καλημέρα!
με αυτά τα "τσαλακώματα" που κανει το πανω φυλλο στις φωτο... μου πέσανε τα σάλια!!!! :-)

Ιάνειρα είπε...

Να 'ναι καλά η θεία σου!
Ήθελα ένα κομματάκι τώρα...

mmmmmmmm είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αχ να σσε ρωτήσω??? ποιο είναι το κίτρινο αλεύρι Μάνα?? 1η φορά το διάβασα... Μου άρεσε πολύ η συνταγή και αν κ δε ξέρω να ανοίγω φύλλο θα την δοκιμάσω! Ειρήνη.

margarita είπε...

ειναι οντως πολυ ωραια
Στα σουπερ εχει εδω στη ΘΕσσαλονικη Ειναι σε κιτρινη συσκευασια, τωρα αν δεν βρεις παρε αλευρι που να λεει οτι κανει για πιτες να ειναι σχετικα σκληρο δηλαδη

Ανώνυμος είπε...

εχω μια ερωτηση .η σοδα ειναι το μπουκαλι των 500ml η το κουτακι??? ευχαριστω για την απαντηση!!!

maggy είπε...

το μικρο κουτακι οχι το μεγάλο νομιζω 250ml

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...