translation

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κόκκινος Τραχανάς

Pin It

Η παραδοσιακή συνταγή της θείας Χρύσας…

018

Υλικά
8 1/2 κιλά αλεύρι
4 φακελάκια μαγιά
2 κιλά σιμιγδάλι ψιλό
550γρ. βούτυρο
8 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολύ κόκκινες
8 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης πολύ κόκκινες
5 κρεμμύδια μεγάλα
2 κιλα γιαούρτι πρόβειο (1 μέρα εκτός ψυγείου,για να ξυνίσει)
2 κουτ. μικρές αλάτι
 

Εκτέλεση
Βράζουμε ολόκληρες τις ντομάτες για να ξεφλουδιστούν.Κάνουμε το ίδιο και με τις πιπεριές.

DSCN1328

Καθαρίζουμε τις φλούδες από τις ντομάτες,τις βάζουμε στο μπλέντερ και βράζουμε τη σάλτσα

DSCN1330

DSCN1332  

με λίγο λάδι (1/2 φλιτζ. καφέ) και πολύ λίγο αλάτι να πιει τα υγρά της.

DSCN1333

Ξεφλουδίζουμε και τις πιπεριές,τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια και τα βράζουμε και αυτά χωριστά από τις ντομάτες,
DSCN1339

Κοσκινίζουμε το αλεύρι,το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη μαζί με τη μαγιά

DSCN1350

και ρίχνουμε μέσα τις σάλτσες και τα υπόλοιπα υλικά.

DSCN1356

Ζυμώνουμε πολύ,για να γίνει σκληρό ζυμάρι.

DSCN1362

DSCN1369 

Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα,το πατάμε για να ξεφουσκώσει,το αφήνουμε άλλη 1 ώρα και το ξαναπατάμε.Μόλις το ξεφουσκώσουμε,το κάνουμε πιτάκια σε μέγεθος όσο το πιάτο από το φλιτζανάκι του ελληνικού.

DSCN1370

Το πατάμε με τα χέρια και το βάζουμε πάνω σε σεντόνι να ξεραθεί.

DSCN1372

Μετά από 3-4 ώρες τα αλλάζουμε μεριά,ενδιάμεσα πάμε και τα πατάμε,για να μη φουσκώσουν,τα αφήνουμε άλλες 4 ώρες να στεγνώσει το ζυμάρι (όχι να ξεραθεί τελείως), παίρνουμε τα πιτάκια και τα σπάμε στα 4.Μετά από μια ώρα τα αλευρώνουμε,

DSCN1374

παίρνουμε χοντρό κόσκινο και τρίβουμε πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα κομμάτια που έχουμε σπάσει.

DSCN1375

Παίρνουμε τη λεκάνη με τον τραχανά,τον απλώνουμε σε καθαρό σεντόνι σε μέρος που αερίζεται (όχι ήλιο),τα αφήνουμε 2-3 μέρες,μέχρι να στεγνώσει τελείως.

DSCN1382

Για να στεγνώσουν καλά,τα βάζουμε σε ταψιά στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά,τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεγάλες μαξιλαροθήκες σε μέρος δροσερό και μακριά από τρόφιμα.

DSCN1368  

                                          Καλή Επιτυχία!!!!!!

Στη φωτογραφία είναι ο ξαδέρφός μου Johnny,που μας έδωσε την αγαπημένη του συνταγή για σνιτσελάκια.Θέλω να ευχαριστήσω την πιο αγαπημένη μου θεία (τη μαμά του Johnny) για τη συνταγή που έκανε ειδικά για μας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαργαριτα γεια στα χερακια της θειας σου και σε σενα που μας παρουσιασες τετοια συνταγη!!μπορει να μην την κανουμε σε τετοιες ποσοτητες αλλα να σαι σιγουρη πως θα την επιχειρησω οπωσδηποτε!!

Αννα Μαρια

Αγγελικη είπε...

Επειδή τραχανά φτιάχνει και η πεθερά μου (οχι ακριβώς τον ίδιο),γνωρίζω ποση δουλειά και κόπο έχει για να γίνει.Ευχαριστούμε Μαργαρίτα και εσενα και την θεια,για το κοπο που μπήκατε να μας δείξετε μια απο τις πιο παλιές και παραδοσιακές συνταγες που έχει ό τόπος μας.

margarita είπε...

Ευχαριστω Κοριτσια, θα προσπαθησω να βάλουμε και αλλες τετοιες συνταγες. Γιατι οτραχανας εχει πολλες παραλαγες. Ανα μαρια η ποσοτητα αυτη ειναι τεραστια εχεις δικιο και την μιση ή κανε την συνεταιρικα με καποιον αλλο και μοιραστιτε την. Παντως εγω που δε τρωω τραχανα και αυτον τον τσακιζω οπως και η κορη μου.

kiki είπε...

Παρόλο που μισώ τον τραχανά, θαυμάζω το ποστ σου για το παραδοσιακό του χρώμα!
Ελα να παίξουμε αν θες! Σε περιμένει πρόσκληση στο μπλογκ μου!

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΣ.ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ,ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ.ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ ΜΕ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΑΝΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΚΟΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ.....(ΕΛΕΝΗ)

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...