translation

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Σαλιγκάρια στιφάδο

Pin It

Ένας μεζές που προκαλεί “αντιδράσεις”…

DSC01838

Υλικά
2 κιλά σαλιγκάρια
2,5 – 3 κιλά κρεμμύδια
1 κ. σ. ντοματοπολτό
αλάτι,πιπέρι,
3-4 φύλλα δάφνης
4-5 γαρύφαλλα καρφιά
2 ξύλα κανέλας
λίγο κύμινο
νερό
λάδι
λίγο αλεύρι για το καθάρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σαλιγκάρια όλο το βράδυ μέσα σε μια σακούλα με αλεύρι(όχι πολύ)
για να καθαρίσουν από την πέτρα.Η σακούλα να είναι καλά κλεισμένη.

DSC01819

Την επομένη μέρα πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μια
κατσαρόλα να βράσουν με κλειστό καπάκι (αν το αφήσετε ανοιχτό θα
τα βρείτε ακόμη και στο ταβάνι).

DSC01820

Όταν αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε το νερό.

DSC01823

Τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε.

DSC01824

Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τα ξαναβράζουμε
για περίπου 20 λεπτά,πετάμε το νερό.
Γεμίζουμε άλλη μια φορά την κατσαρόλα με νερό αυτή τη φορά
μέχρι τη μέση του ύψους των σαλιγκαριών.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 8 αν είναι μεγάλα αν είναι μικρά στα 4.

DSC01826

DSC01827

Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά

DSC01831

και τα αφήνουμε να βράσουν

DSC01832

ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια( δεν τα
αφήνουμε να λιώσουν).

DSC01834

                           Καλή Επιτυχία!!!!!!!

Υ.Γ. τα σαλιγκάρια τα πήρα "καθαρισμένα", από την λαϊκή, αν τα μαζέψετε οι ίδιοι
η τα αγοράσετε ακαθάριστα θα τα αφήσετε 1-2 μέρες στο αλεύρι,
Επίσης  στην φωτογραφία φαίνετε ότι είναι μέσα σε τρυπητό αν τα βάλετε σε ταψί
θα κάνετε στην σακούλα μικρές τρυπίτσες, όχι μεγάλες γιατί θα ψάχνετε τα
σαλιγκάρια στο ταβάνι... 

Όσοι δεν γνωρίζετε :

Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα άγρια σαλιγκάρια που τρέφονται με χορταρικά και
βότανα περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος που μειώνει αισθητά τον κίνδυνο
καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεΐνης.
Επίσης, το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες,
ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα σαλιγκάρια στην Ελλάδα, έχουν διπλάσια ποσότητα
ω-3 λιπαρών οξέων απ’ ότι τα σαλιγκάρια στη Γαλλία, γιατί τρέφονται διαφορετικά (γρασίδι).
Επομένως, κάτι φαίνεται να ξέρουν παραπάνω οι Κρητικοί που τα καταναλώνουν άφθονα!
πηγή

6 σχόλια:

Vita είπε...

Καλημέρα!
Τα σαλιγκάρια δεν καθαρίζουν μόνο σε ένα βράδυ.Τους ρίχνουμε αλεύρι ή ζυμαρικά αλλά θέλουν το λιγότερο 5-6 μέρες για να καθαρίσουν.Αλλιώς είναι πικρά και πιθανόν να μας πειράξουν.Το καθάρισμα δεν γίνεται για τις πέτρες αλλά για τις τροφές (χόρτα) που τρώνε πριν μαζευτούν.Φυσικά δεν τα κλείνουμε σε σακούλα τόσες μέρες γιατί θα ψοφήσουν. Τα βάζουμε σε μέρος που παίρνουν αέρα π.χ. κάποιο καλάθι ή τα σκεπάζουμε με κάποιο τούλι αν τα βάλουμε σε λεκάνη που δεν έχει τρύπες.

virgo είπε...

εγώ θυμάμαι, ότι όταν τα έκανε η γιαγιά μου, τους έκανε και μια τρύπα στον ποπό.... (για να ρουφιούνται καλύτερα ή για να καθαρήσουν καλύτερα, θα σας γελάσω). Ξέρει κανείς πώς κάνουμε αυτήν την τρύπα???

Αλεξάνδρα είπε...

Καλημέρα και από μένα!

Vita μου θα συμφωνήσω μαζί σου,έτσι θυμάμαι κι εγώ να κάνει η γιαγιά μου για να "σακάσει"όπως μας έλεγε τους χοχλιούς!

Εδω στη Μακεδονία είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα,απ'όσο ξέρω κι εγώ ακολουθούν τη διαδικασία που περιγράφει παραπάνω η Μαργαρίατα.

Virgo αυτό που λες θυμάμαι κι εγώ να το κάνει η γιαγιά,αλλά νομίζω πως το έκανε για να τους βγάζει πιο εύκολα όταν ήταν "λιανοί" και δεν έβγαιναν.

Τους χτυπούσε με το πίσω μέρος του πιρουνιού και μετά αφού είχε στραβώσει ελαφρά το πιρούνι στην άκρη το έβαζε σε αυτή την "τρυπίτσα" που σχηματιζόταν στο καβούκι του χοχλιού και το γύριζε 2-3 φορές για να σπρώξει το χοχλιό να βγεί.

Αχ!αξέχαστα παιδικά καλοκαίρια!!!
Να'χαμε και μια μερίδα μπουμπουριστούς!!!!!!!!!!!


Αντε τώρα να φας άλλο φαγητό.....:(

Να'σαι καλά βρε Μαργαρίτα που σας θύμισες αυτό το υπέροχο φαγητό!!!

Φιλάκια πολλά
Αλεξάνδρα

margarita είπε...

Καλησπέρα ΚΟυκλες
Vita σορρυ αλλα αν προσεξες εγραψα οτι ηταν καθαρισμενα και για αυτο τα εβαλε η γιαγια μου ακομη ενα βραδυ για να καθαριστουν θα το συμπληρωσω παντως γαυτο που λες, οπως επισης η γιαγια μου το εχει σε τρυπητο με σακουλα απο πάνω οποτε για μενα εννοιειται...χαχαχα
Αλεξάνδρα μου εχει αν θελεις έλα ..

Eva Z. είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ σαλιγκάρια...πάντα όταν ήμουν μικρή τα έβλεπα στην λαϊκή που τα πουλούσαν και τα καημένα προσπαθούσαν να φύγουν αλλά δεν μπορούσαν τα λυπόμουν και είχα πει δεν θα τα φάω..
Τώρα βέβαια που μεγάλωσα δεν έχει τύχει να τα φάω ποτέ...Οι φωτογραφίες πάντως είναι λαχταριστές... αν είναι το ίδιο κι αυτά...τότε θα πρέπει να δοκιμάσω...

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΝΙΑ είπε...

Καλησπέρα καλησπέρα και καλή Μεγαλοβδομάδα! Χάθηκα λίγο αλλά Αλέκα knows...

Τα χοχλιδάκια εμείς τα βάνουμε καμιά ώρα σε κρύο νερό να περπατήσουνε, όσα δεν περπατήσουνε έχουν πεθάνει και θέλουν πέταμα γιατί θα μας πειράξουν άσχημα!

Στείλτε κι από δω ένα πιατάκι, πείνασα!

Πολλά πολλά φιλιά Μαργαρίτα μας!
Αλεξανδρα μου δεν μπορεί δεν μπορεί κάπου θα συναντηθούμε... να τα πούμε...

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...