translation

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Γρήγορη σφολιάτα βήμα βήμα

Pin It

Από τα χεράκια της γιαγιά μου!!!

Γρήγορη σφολιάτα
Υλικά
2 ποτήρια νερό
1 κιλό αλεύρι
1 κ.σούπας ζάχαρη
1 κ.σούπας αλάτι
1 κ. σούπας φυτίνη ή βιταμ
1 κ.σούπας ξύδι
1 κ.γλυκού μπέικιν



Για το άλειμμα
2 κ.σούπας φυτινή
2 κ.σούπας βιτάμ
1 γλ. ελληνικού λάδι



νισεστέ για το άνοιγμα


Εκτέλεση
DSC03731
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε νέα βαθύ μπολ και τα ζυμώνουμε

 DSC03745ν
(αν έχετε μίξερ με ζυμωτήρι ακόμη καλυτέρα), η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή σχετικά. την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί,Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά του αλείμματος σε ένα μεγάλο μπρίκι και τα λιώνουμε.
DSC03746
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίδιες μπάλες,
DSC03747
περνούμε την μια μπάλα και με ένα λεπτό πλάστη ρίχνουμε λίγο νισεστέ στο τραπέζι μας και ανοίγουμε ένα μεγάλο αν μπορούμε τετραγωνισμένο φύλλο,
DSC03749
αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα των βουτύρων και του λαδιού χωρίς να υπερβάλουμε, διπλώνουμε το φύλλο στο 1/3 το ξανακοιτούμε,
DSC03750
το αναδιπλώνουμε άλλες 2 φορές άστα να γίνει μακρόστενο,
DSC03752
DSC03753
έπειτα το διπλώνουμε σε 3 τετράγωνα κομμάτια και το αλείφουμε κάθε φορά που το διπλώνουμε χωρίς να βουτυρώσουμε το τέλειο κομμάτι.
DSC03754
DSC03755
DSC03756
Αν θέλετε το βάζετε για 30 λεπτά στο ψυγείο (δεν είναι υποχρεωτικό) επαναλαμβάνετε την ιδία διαδικασία με το δεύτερο μπαλάκι. 

             Καλή Επιτυχία!!!

Υ.Γ. Μετά από αυτή την διαδικασία ανοίγετε μια μια την σφολιάτα ένα μεγάλο φύλλο και την γεμίζετε με ότι γέμιση σας αρέσει γλυκιά ή αλμυρή.

10 σχόλια:

Φωτεινη Τ. είπε...

Μαργαριτα μου καλησπερα
Τι χρησιμη και πολυτιμη ειναι η σημερινη σου αναρτηση!!Δεν μπορω να φανταστω ενα ελληνικο νοικοκυριο που να μην εχει σε περιοπτη θεση την πιτα!!Και ειδικα οταν ειναι παρασκευασμενη απο τα σοφα και εμπειρα χερια καποιας παλιας νοικοκυρας.Γιατι η βαση ,που ειναι ενα πετυχημενο πιασιμο της ζυμης, ειναι το μεγαλυτερο ποσοστο επιτυχιας.Αγαπαμε ,λατρευουμε τις πιτουλες,ειδικα τις χειροποιητες και τιμουμε αυτους που με την πειρα τους μας διδασκουν.Φιλια πολλα,πολλα Μαργαριτα μου αλλα και περισσοτερα ισως στα πολυτιμα χερια της αγαπημενης σου γιαγιας.

Αγγελικη Ν είπε...

Τρομερή η γιαγιά! Να την χαίρεσαι, που φτιάχνει τέτοια αριστουργήματα!

Ελενη είπε...

καλησπέρα Μαργαρίτα & συγχαρητήρια στην γιαγιά σου

τι είναι η φετινή;

Μαργαριτα είπε...

καλησπερα Ελενη , σε ευχαριστω πολυ οι συνταγες της γιαγι αμου ειναι εγγυηση....χαχαχα
ειναι φυτινη ειναι αν προσεξεις το κουτι στην 3η φωτογραφια, κανει το φυλλο πιο τριφτο κατα τα λεγομενα της γιαγιας...

Ελενη είπε...

χαχαχαχαχαααααααααααααα
Μαργαρίτα μου μάλλον θα πρέπει να πάω για γυαλιά:)))

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

Γεια στα χέρια της !!!!!!!!!
Ευλογημένα χέρια γεμάτα πείρα και αγάπη για την οικογένεια. Να την χαίρεσαι.
Πήραμε και εμείς κάτι από την γνώση της

Την έχω αποθημένο να την κάνω αυτή την πίτα...και πάντα φοβόμουνα μακάρι να μου πετύχει. Ευχαριστούμε πολύ

Eri είπε...

Δεν ειχα ιντερνετ χθες ενώ την είδα την συνταγή απο το κινητό, κ η δικιά μου η γιαγιά έρωτα ρε παιδι μου με την φυτίνη! χαχαχα!
Φιλάκια Μαργαρίτα!

margarita είπε...

και εγω Χανιωτη ειμαι με κλεμμενο, και εμενα η γιαγια μου παντου, τι να πω σαν αλατι ενα πραγμα αλλα να πουμε την αληθεια νοστιμιζει αρκετα, Συρνια η γιαγια σου ?

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα ηθελα και εγω να σας ευχαριστισω και να πω και κατι, πως η συνταγες σας ειναι πολυ κατατοπιστικες και ειδικα για νεες κοπελες που ανοιγουν τωρα σπιτι.χαιρομαι που μας στελνετε τιςσυνταγες της γιαγιας αυτες ειναι η κληρονομια σας και μας τις χαριζετε να ειστε ολες καλα.
ΥΓ.Εγω τις στελνω στην ανηψιαμου πουμενει γερμανια να τους μαγειρευει ελληνικα ....

--- είπε...

Αν δεν βάλω καθόλου φυτίνη, αλλά αντ΄αυτής μόνο βιτάμ, δεν θα είναι σωστό το αποτέλεσμα;

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...