translation

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ

Pin It
Η νηστεία θέλει καλοπέραση!!!
DSC05186-002
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 λεμονί
1 φέτα ξερό ψωμί
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 κ.γλυκού ρίγανη
1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λεμόνι
λάδι
Μπεσαμελ
6 κ.σούπας αλεύρι
1 φλ. ελληνικού λάδι
ζωμό από το λάχανο
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή
Βάζουμε το λάχανο σε μια βαθιά κατσαρόλα, το σκεπάζουμε όλο με νερό βάζουμε μέσα μισό λεμόνι και την φέτα από το ψωμί (αυτό το κάνουμε γι ανα μην μυρίζει) και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.Βγάζουμε το λάχανο από το νερό στραγγίζοντας το, το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
DSC05157-001
Στραγγίζουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και το βάζουμε στην άκρη.Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια,
DSC05158-001
ρίχνουμε το ρύζι το όποιο το έχουμε καθαρίσει , την ρίγανη, τον δυόσμο τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί όλο το ρύζι,
DSC05160-001
έπειτα ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό του λάχανου ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
DSC05162-001
Περνούμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το χόνδρο
DSC05164-001
και έπειτα αν είναι πολύ μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στην μέση,βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στην μέση του φύλlου
DSC05166-001
γυρνάμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και ρολλάρουμε το ρύζι πάνω στο φύλλο να γίνει σαν σαρμαδακι,
DSC05168-001
βάζουμε το λαχανοντολμά σε ένα ταψί, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι αν τελειώσει το ρύζι. Ραντίζουμε τους λαχανοντολμάδες με λάδι λεμονί και αλατοπιπέρο,
DSC05169-001
Μπεσαμελ
Βάζουμε το αλεύρι και  το λάδι σε ένα κατσαρολάκι το ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά,
DSC05173-001
μόλις αρχίζει να βράζει και αλλάξει χρώμα( αρχίζει να χρυσίζει)
DSC05174-001
ρίχνουμε με μια κουτάλα τον ζωμό από το λάχανο, περίπου 5 κουτάλες θα χρειαστείτε για αυτή την  ποσότητα, δεν πρέπει το μείγμα να είναι σφικτό πρέπει να είναι σαν κρεμά, απαλό,
DSC05177-001
το ρίχνουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες,
DSC05178-001
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
DSC05181-001
                      Καλή Επιτυχία!!!!
DSC05188-001
Υ.Γ. Η νηστίσιμη μπεσαμέλ γίνετε από το ζωμό διαφόρων βρασμένων λαχανικών, Αν δε θέλετε δε βάζετε την μπεσαμέλ αλλά πρόσθετε νερό και λάδι στο ταψί.

13 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Μαργαρίτα μου υπέροχοι οι λαχανοντολμάδες σου! Ειδικά για μένα που προτιμώ τους "ορφανούς" από τους άλλους με τον κιμά. Και η προσθήκη της μπεσαμέλ σίγουρα δίνει extra νοστιμιά!
Καλή εβδομάδα να έχεις!

Conna είπε...

Στο φούρνο ? καλά διάβασα ? Ενδιαφέροννννν !

Φιλιά

Ειρήνη Ε. είπε...

Μαργαρίτα, οι λαχανοντολμάδες σου δείχνουν απίθανοι. Και στο φούρνο, γιατί όχι; Γιατί και η νηστεία θέλει το καλό της φαγάκι!!
Καλή εβδομάδα.

KaPa είπε...

Αυτό λοιπόν είναι το αγαπημένο μου φαγητό...απλά το λατρεύω!!! Τέλεια συνταγή...

Ερμιόνη είπε...

Υπέροχοι οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες, αλλά ενθουσιάστηκα με την επίσης νηστίσιμη μπεσαμέλ και το ψήσιμο στο φούρνο!
Φανταστική συνταγή Μαργαρίτα μου, για νηστεία και όχι μόνο!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και με κιμά και νηστίσιμοι, οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου!
Και τους μαγείρεψες υπέροχα Μαργαρίτα μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!

mm_skg είπε...

Δεν το σκεφτηκα να φτιαξω λαχανοντολμαδες χωρις κρεας, προσωπικα θα μου αρεζαν περισσοτερο.
Πολυ ωραια συνταγη και, οπως παντα, αψογη παρουσιαση!
Καλη εβδομαδα!

Martha είπε...

Είναι ένα απ' τα φαγητά που ζήταγα συνέχεια να μού κάνει η μαμά μου, και χτες μου'φεραν να φάω τους κανονικούς γιατί βαριέμαι να τους φτιάχνω. Αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα σηκώσω τα μανίκια και θα τους αναλάβω, και οι "ορφανοί" σου μάλλον θα'ναι η αρχή μου. Πολύ ωραίο, Μαργαρίτα!

gvarvakis είπε...

Ντολμάδες: το φαγητό που δεν έχω φτιάξει ποτέ!!! Το απολαμβάνω συνήθως από τα χεράκια της πεθεράς μου :)
Κατσαρόλας!!
Θα την ψήσω να τους φουρνίσει την επόμενη φορά :))
Να είσαι καλά Μαργαρίτα μου
Πολλά φιλιά
Καλό βράδυ

ΕΛΕΝΗ είπε...

Υπέροχοι Μαργαρίτα μου!!!!!!
Φιλιά!

Μαργαριτα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μαργαριτα είπε...

Καλησπέρα
Δε τρελαινομουν ποτε αλλα αυτους τους τσακιζω, ειδικα την μπεσαμελ απο πανω , δοκιμάστε την πραγματικα αξιζει τον κοπο

Ανώνυμος είπε...

το σπορέλαιο δεν μπορεί να γίνει ελαιόλαδο; γιατί το επιλέγουμε; (πραγματική απορία)

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...