translation

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Λικέρ μαστίχας Χίου

Pin It
Ελληνικό προϊόν….
DSC06292
Υλικά
1 μικρό μπουκάλι  οινόπνευμα ποτοποιας
20γρ. μαστίχα Χίου.
3 κιλά νερό
3 κιλά ζάχαρη
Συνταγή
DSC06263
Αδειάζουμε το οινόπνευμα σε ένα βάζο , ρίχνουμε μέσα τη μαστίχα και το κλείνουμε. Σε μια νύχτα η μαστίχα διαλύεται στο οινόπνευμα.
DSC06264
Στη βάση του βάζου μένει όλη η κόλλα της μαστίχας. Δεν την θέλουμε στο λικέρ μας οπότε μη προσπαθήσετε να τη ξεκολλήσετε.
DSC06265

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κιλά νερό
και 3κιλά ζάχαρη . Ανακατεύω και βράζω το σιρόπι μου μέχρι να αρχίσει να δένει.

DSC06286
Μετά το κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Αφού κρυώσει τελείως το ανακατεύω με το οινόπνευμα και τη μαστίχα. Γίνεται πολύ απαλό γιατί προσωπικά δεν μου αρέσουν τα δυνατά λικέρ. Όμως μπορείτε να προσθέσετε όσο οινόπνευμα θέλετε μέχρι να το κάνετε ακριβώς όπως σας αρέσει.

DSC06290
Το βάζουμε σε μπουκάλια που έχουμε και το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

                     Καλή Επιτυχία!!!
DSC06291

Η συμβουλή της ΑνθήςΕίναι ένα λικέρ πολύ πολύ νόστιμο. Ηρεμεί το στομάχι και σου φτιάχνει τη γεύση στο στόμα ειδικά αν έχεις φάει ένα βαρύ φαί με πολλά μπαχάρια. Προειδοποιώ πως την ημέρα που θα το φτιάξετε από τις πολλές δοκιμές θα γίνετε ολίγον ντίρλα. Γι' αυτό βάλτε και μια ωραία μουσική να παίζει και θα περάσετε πολύ όμορφα. !!! Enjoy !
Η συνταγή οι φωτογραφίες και η εκτέλεση είναι της φίλης μου Ανθής Δήμου!

18 σχόλια:

sundayspoon είπε...

Χα, χα, χα! Οι παρενέργειες από τις δοκιμές πολύ μου άρεσαν (καθώς και η συμβουλή να τις απολαύσουμε με καλή μουσική...)! Από τα αγαπημένα μου λικεράκια (το είχαμε κεράσει και στο γάμο μου.)
Καλημέρα!!!

ntintinas mom είπε...

προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου!θα προτιμούσα λίγη σουμάδα!!!!! πάντως εαν εχετε θέμα με το στομάχι δοκιμάστε το πρωί μια κουταλια μαστίχα σε σκόνη διαλυμένη σε λίγο νερό ,σε ένα εικοσαημερο θα εχει κανει θαυματα!

Ερμιόνη είπε...

Το συγκεκριμένο λικέρ είναι από τα αγαπημένα μου Μαργαρίτα!
Το είχαν οι κουμπάροι μας στο γάμο τους και φρόντισα να προμηθευτώ άφθονα μπουκαλάκια! Το απολαμβάνω είτε σκέτο, είτε το προσθέτω σε γλυκά πιάτα γιατί μου αρέσει πολύ το άρωμα που δίνει!
Φτιάχνεται και πάρα πολύ εύκολα απ’ ότι βλέπω!
Φιλιά πολλά!

HelenD είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα !
Γνωρίζεις αν μπορώ να αντικαταστήσω το οινόπνευμα με κάτι άλλο; Βότκα ίσως;

ΕΛΕΝΑ είπε...

Βάλε ένα ποτηράκι και στην υγειά μας!!
Και που είναι η Κόννα, που είναι το αγαπημένο της λικέρ??
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Eri είπε...

Κ εγώ στον γάμο μου το κέρασα, κλασσικά. Δεν ήξερα ότι πίνεται το καθαρό οινόπνευμα!

margarita είπε...

Καλησπέρα
Εγω δεν εχω δοκιμάσει ποτε αν και το έχει κάνει φίλη μου, θα δοκιμάσω σημερα επι της ευκαιριας, εγω στο γαμο κερνουσα λικερ τριανταφυλλο.
Ελενη ρωτησα την Ανθη μου ειπε οχι μονο με οινοπνευμα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!
ειχα χρησιμοποιησει ακριβως την ιδια μαστιχα,στον πατο του μπουκαλιου οντως εμεινε η κολλα της μαστιχας,αλλα στην ουσια δε διαλυθηκε καθολου,γιατι ουτε αρωματιστηκε,αλλα ουτε κ τετοιο "χρωμα" πηρε,παρεμεινε διαφανο!εν ολιγοις σα να μην ειχα κανει τη διαδικασια καν κ το αφησα κ 10 μερες μπας και δω διαφορα...τι μπορει να πηγε λαθος??κ το εχω ζηλεψει τοοοσο αυτο το λικερακι!!!ευχαριστω!!

μαρια χιος είπε...

καλησπερα απο χίο
εφτιαξα το λικέρ το χρώμα είναι ακριβώς το ίδιο το άρωμα είναι υπέροχο αλλά είναι πολυ πολύ γλυκό έτσι πρεπει να είναι? ή εδεσα πολύ το σιρόπι .
περίπου πόση ώρα βρασμού είναι έτοιμο το σιρόπι
ευχαριστώ και οι συνταγές σου είναι πάντα υπέροχες

margarita είπε...

Καλησπερα Μαρια
Η Ανθη μου εστειλε το εξης:
Για αρχή να ευχαριστήσω την ευγενική Χιώτισσα για τα όμορφα της λόγια. Έπειτα να της πω ένα μπράβο που το τόλμησε και έκανε το λικέρ μαστίχα. Τα λικέρ δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Η πολύ γλυκιά γεύση με το δέσιμο του σιροπιού δεν συνδέονται. Αν σου φαίνεται πολύ γλυκό μπορείς να διαλύσεις λίγη ακόμη μαστίχα στο οινόπνευμα και να το προσθέσεις στο ήδη φτιαγμένο λικέρ σου ώστε να μετριάσεις τη γλύκα. Το δέσιμο του σιροπιού σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εμάς μας αρέσει να το πίνουμε σαν το baylis πολύ δεμένο δηλαδή σιρόπι και το συνοδεύουμε με πάγο. Αν εσύ δεν το θέλεις τόσο δεμένο τότε θα πρέπει να το κατεβάσεις απο τη φωτιά 10 λεπτά αφού αρχίσει και βράζει. Όταν το σιρόπι κρυώσει σφίγγει ακόμη περισσότερο. Όπότε αν θέλεις να έχει τη ρευστότητα που έχουν όλα τα κλασικά λικέρ τότε θα πρέπει να αφήσεις το σιρόπι σου ένα δεκάλεπτο ΑΦΟΥ αρχίσει και βράζει. Αν το θέλεις κρεμώδες τότε θα πρέπει να το αφήσεις τουλάχιστον μισή ώρα. Τονίζω οτι το σιρόπι σφίγγει ακόμη περισσότερο μόλις κρυώσει.
Και κάτι τελευταίο, η μαστίχα που βάζουμε στο λικέρ είναι ανεπεξέργαστη και διατηρεί όλα της στοιχεία. Όχι μόνο δηλαδή το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και την κόλλα της. Μπορεί διαλύοντας την στο οινόπνευμα ένα μεγάλο μέρος να κάθεται στο πάτο του μπουκαλιού αλλά η μαστίχα μας δεν έχει υποστεί την επεξεργασία που γίνεται στα ποτοποιεία που παράγουν τα λικέρ εμπορίου. Υπάρχει επομένως ακόμη κόλλα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει οτι μετά απο ένα χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ενώνονται κομματάκια μαστίχας. Μικρά μικρά άσπρα κομματάκια. Μερικοί το θέλουν στο λικέρ γιατί τους αρέσει πολύ η γεύση της μαστίχας. Εγώ νομίζω οτι βάζω στο στόμα μου σκουπιδάκια. Μην το σουρώσετε γιατί θα φύγουν τα περισσότερο συστατικά του. Είναι πολύ απλό. Κάθε φορά που θέλετε να σερβίρετε ένα λικεράκι θα βάζετε πάνω στο ποτηράκι ένα σουρωτηράκι. Πράγματικά είναι ένα πεντανόστιμο λικέρ και το κυριότερο φτιάχνεται σε χρόνο d t.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα τολμησα το λικερακι το σιροπι το αφησα 5 λεπτα αλλα εκανα τη μιση ποσοτητα δηλαδη 1,5 ζαχαρη 1,5 νερο και το μισο απο το δυαλυμα μαστιχα αλλα ολοκληρο το οινοπνευμα εγινε οντως πολλη πολλη γλυκο αλλα ειναι λικερ.ευχαριστω πολλη για τη συνταγη.

Ανώνυμος είπε...

GIA SAS TO LIKER MASTIXAS GINETE ME APOSTAKSI MASTIXAS K OXI ME TON TROPO POU LETE
2. η μαστίχα μας δεν έχει υποστεί την επεξεργασία που γίνεται στα ποτοποιεία που παράγουν τα λικέρ εμπορίου. LA8OS H POTOPOIES EDO KAI POLLA XRONIA STH XIO KANOUN AFTO POU PREPEI NA KANOUN GIA NA FTIAKSOUN TO LIKER MASTIXA
KALO 8A HTAN NA MHN PARAPLIROFOROUME TO KOINO
mastihainfo@gmail.com

Εφη είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο φίλος Ανώνυμος αλλά εδώ μιλάμε για σπιτικό λικέρ και Μαργαρίτα μπορώ να σου πω ότι και η φίλη μας που ασχολείται με τα λικεράκια πάνω κάτω κάπως έτσι το αναφέρει το δικό της στην πρώτη εκδοχή -έχει δύο- και μιλάμε για δοκιμές και πειράματα χρόνων! Οπότε όλα καλά! Και σίγουρα το σπιτικό έχει πάντα διαφορά σε σχέση με κάποιο εμπορίου, καλά και χρυσά και αυτά αλλά μην τα κάνουμε όλα ίσωμα! Αυτά με κάθε θετική προσέγγιση πάντα!
Καλό σας ξημέρωμα!

Asterios Saltzidis είπε...

Αγαπητες μου κυρίες, δεν το εχω κανει αυτο αλλα θα το δοκιμάσω!!!! και θα το προσθεσω σε αλλες συνταγες που θα σας δωσω παρακατω να δειτε ..και επίσης θα προσθέσω και αυτη την συνταγη μαζι με της αλλες!!!
εκτος βεβαια απο το οινοπνεμα μπορειτε να βαλετε τσιπουρο ουοζ ρακι κτλ ...

Δείτε της συνταγες με τη Μαστιχα !!
απο εναν μαστιχοπαραγωγό και μαθετε και πολλα αλλα για την μαστιχα!! στο παρακατω μπλοκ που εχω σε εν μικρο παραθαλασσιο χωριουδακι στην Χίο

http://www.katarraktisvillage.com/2011/05/blog-post_24.html#.Uj3-HtK-2SY

Ανώνυμος είπε...

Το καθαρό οινόπνευμα ΔΕΝ πίνεται, το αναγράφει ρητά στη συσκευασία του, και πρέπει περιορίζεται σε εξωτερική χρήση. Σε πολλές συσκευασίες έχουν βάλει πρόσθετα με εξαιρετικά πικρή γεύση για να αποφεύγεται η χρήση του ως οινοπνευματώδους ποτού. Το οινόπνευμα που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία είναι ειδικό, γεωργικής απόσταξης. Προσέξτε πολύ όταν αναρτάτε τέτοιου τύπου συνταγές γιατί το καθαρό οινόπνευμα ή το πολύ δυνατό πρώτο τσίπουρο (δεν το πίνουμε ποτέ αυτό) προκαλούν σοβαρές ασθένειες όπως η αλκοολική νευροπάθεια. Επίσης όπως είπε και ο φίλος παραπάνω, καμία σχέση δεν έχει όσα περιγράψατε με τον τρόπο της παρασκευής του λικέρ μαστίχας στη Χίο.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμο 8-12-13

Φίλε γιατί στενοχωριέςσαι τόσο για μια απλή σπιτική συνταγή; Το γνωρίζουμε οτι εσείς στη Χίο που φθειάχνετε ποτά μαστίχας τα κάνετε τέλεια και θέλετε πελατεία.
Όμως πρέπει να αντιλαμβάνεσαι οτι στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και των αυτοκτονιών, δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε 12 και 15 ευρώ ποτό μαστίχας και έτσι προσπαθούμε να κάνουμε σπιτίσια προϊόντα.
Όταν περάσει η κρίση θα δίνουμε ευχαρίστως όσα χρήματα μας ζητάτε για τα ποτά σας.

Ανώνυμος είπε...

19 ευρω εχει μονο το μπουκαλακι το οινοπνευμα φιλε μου, για να γινει αυτο το λικερ.

ΝΑΝΑ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ . ΥΣ ΠΡΙΝ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΧΑ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΙΣΑ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...