translation

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Pin It Λατρεύω αυτή τη συνταγή...
είναι η μυρωδιά των δικών μου Χριστουγέννων... από πάντα...

DSC05866-001
Υλικά
1 γρ μαστίχα
1 κιλό αλεύρι (ζηταει παραπάνω...)
350 γρ ζάχαρη
350 γρ βούτυρο
250 γρ γάλα
5 αυγά
6 γρ αλάτι
10 γρ μαχλέπι
100 γρ μαγιά

για την κρεμά
2 ασπράδια
ζάχαρη αχνή
6-7 σταγόνες λεμονί

Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα

Συνταγή
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα.
DSC05857
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τέλος το αλεύρι.

DSC05859
Ζυμώνουμε να γίνει μια μπάλα  που θα ξεκολλάει από τα χεριά μας.

DSC05861
Αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ξαναζυμώνουμε και τη στρώνουμε σε ένα ταψί 30 εκ.  ή σε 2 ταψιά 26 εκ αφου τα έχουμε λαδώσει πρώτα .
Την αφήνουμε να ξαναφουσκωσει για 1/2 ώρα. Την αλείφουμε με αυγό,  κάνουμε από πάνω τα σχέδια με το γλάσο
DSC05862
και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.     
DSC05863                     
                              Καλή Επιτυχία!!!
DSC05869

Υ.Γ. Εμένα μου πηρέ 1 κιλό και μια μίση κούπα του τσαγιού.
Καλυτέρα χρησιμοποιήστε 2 μικρότερα ταψάκια αντί για ένα μεγάλο γιατί όσο και να ψηθεί πάντα κουράζεται στη μέση και κάθεται λίγο...
Τα υλικά όλα είναι ζεστά σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν ζυμώνουμε πολύ την βασιλόπιτα
Το γλάσο καλυτέρα να το βάλετε αφού ψηθεί και μετά η βασιλόπιτα, να φροντίζετε να είναι πηκτό και όχι νερουλό γιατί απλώνει.
Η συνταγή και ο πρόλογος είναι της φίλης Χριστίνα Πετράκης.

11 σχόλια:

Dimitra είπε...

Και εμείς τέτοια βασιλόπιτα-τσουρέκι φτιάχνουμε αλλά προσθέτουμε και βρασμένο γλυκάνισο (το ζουμι μόνο).
Θα τη δοκιμάσω και αυτή όμως κάποια στιγμή γιατι η δική μου συνταγή δεν μου πετυχαίνει πάντα!!!

sundayspoon είπε...

Μου αρέσει το φλουρί που ξεμυτίζει πονηρά από το τυχερό κομμάτι!
Πολύ αφράτη η βασιλόπιτά σου! Μπράβο! Και του χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Τι αλευρι χρησιμοποιουμε?? για ολες τις χρησεις? σκληρο..μαλακο?? Δεν εχω ξανακανει και θα ηθελα να δοκιμασω...
Καλες γιορτες σας ευχομαι!!!

Foteini Thes είπε...

Μαργαρίτα μου Χρόνια Πολλά!
Θαυμάσια βασιλόπιτα και τόσο αρωματική!!!Με πόσο αφράτη υφή και τόσο φουσκωτή !!!
Υπέροχη πρόταση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

Κική είπε...

ΤΕΛΕΙΑ !!! ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ !!!!

simonmad είπε...

Λαχταριστή η βασιλόπιτά σου! Κάθε χρόνο φτιάχνω διαφορετική συνταγή, άλλοτε με ζύμη τσουρεκιού, άλλοτε κέικ, φέτος όμως κόλλησα στο "χριστουγεννιάτικο τσουρεκένιο στεφάνι" που πρότεινες σε προηγούμενη ανάρτηση, και αποφάσισα να το φτιάξω για την Πρωτοχρονιά. Θα επανέλθω με σχόλια...
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον νέο χρόνο, και πάνω απ' όλα υγεία!

elen είπε...

Έγινε καταπληκτική!! φουσκωτή φουσκωτή!! και του χρόνου Μαργαρίτα!! καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΕΛΕΙΑ ...ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ...ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΩ....ΘΑ ΤΗΝ ΕΚΟΒΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕ ΠΑΤΕΡΑΣ...ΚΑΙ ΚΟΡΗ...ΑΛΛΑ ΟΚ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ..ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...

Παπίτσα είπε...

Όταν λέει 100γρ. μαγιά, προφανώς εννοεί φρέσκια. Σε ξηρή πόσα γραμμάρια είναι αντίστοιχα;

Dimitra είπε...

Καλή χρονιά Μαργαρίτα μου!!! Με υγεία, ευτυχία, έμπνευση και τύχη!!!
Ήρθα να σου πω ότι την έφτιαξα και έγινε ΥΠΕΡΟΧΗ! Ξετρελλάθηκαν όλοι με την αφρατοσύνη και την πλούσια γεύση της! Άσε που ήταν πανεύκολη. Λίγο στο ψήσιμο μου τα χάλασε γιατι δεν φούσκωσε τόσο ωραία όπως η δική σου στην φώτο. Θέλει ψήσιμο στον αέρα προφανώς ε? Έκανα διπλή δόση γιατί έφτιαξα πολλές και τις μοίρασα.

margarita είπε...

KΑλησπερα Δημητρα και Καλη Χρονια!!!!!
Εγω την έβαλα σε μικρο ταψι και έδωσε σε όγκο ....
καλυτερα να την ψησεις σε χαμηλώτερη θερμοκρασια περισσοτρεη ωρα, μπορεί ο φούρνος σου να ηταν πολυ δυνατος και να αρπαξε. Δε χρησιμοποιω στις ζυμες αερα γιατι θεωρω (μπορει να κανω και λάθος) οτι τις στεγνωνει. Χαιρομαι παντω ς που σου σρεσε!!!
Και του χρονου με υγεια και μεγαλυτερη επιτυχια!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...