Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Σαρακατσάνικη Στριφτόπιτα

Λοιπον το τσουρεκι και το κρουασαν ειναι Αυθεντικη Ποντιακη συνταγη και την εκλεψαν οι Γαλλοι...
Επειδη με εχετε πρηξει με αυτη την πιτα, την πιτα την εφτιαξε κυρια που ειναι Σαρακατσανα απο Σερβια....

Υλικά
800γρ. αλεύρι για πίτες(ίσως και λίγο παραπάνω)
250γρ. σουρωτή
250γρ. νερό(ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κου. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. ελληνικού καφέ λάδι
800γρ. τυρί φέτα
250γρ. βιτάμ σοφτ(όχι την πλάκα)
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γούρνα στην μέση. Ρίχνουμε μέσα το ξίδι,τη σουρωτή,το νέρο και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια η ζύμη,προσθέτοντας αν χρειάζεται αλευράκι(αν είναι σφικτή προσθέτετουμε λίγο νεράκι ακόμη).Θέλουμε να είναι αφράτη,όχι σφικτή,για να δουλέυεται ευκόλα.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια,κάνουμε ένα χοντρό κουλούρι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.

Κόβουμε το κουλούρι φέτες περίπου 1 εκ-1,5εκ.
Έπειτα παίρνουμε 2 φέτες ζύμης,την αλείφουμε με βούτυρο και τις ενώνουμε μεταξύ τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες.


Τρίβουμε το τυρί.

Απλώνουμε βούτυρο σε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε τις δυο ενωμένες φέτες,πατώντας τες με τα χέρια να απλωθούν και να γίνουν ένα φύλλο.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο βούτυρο και τυρί.Ανοίγουμε ένα φύλλο με τα χέρια μας στον "αέρα",σαν πίτσα,πιάνοντας από τις άκρες,ώστε να μην έχει πιο πολύ ζυμάρι εκεί.
Το απλώνουμε πάνω στο άλλο φύλλο,τεντώνοντας το,να φτάσει τις άκρες του πρώτου.Αυτό το επαναλάμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα,βάζοντας με αυτή τη σειρά βούτυρο-τυρί-φύλλο. Στο τέλος απλώνουμε βούτυρο(δεν πειράζει αν σχίζονται λίγο τα φύλλα).

Όταν τελειώσουμε,πατάμε με τα χέρια μας τα φύλλα να φτάσουν στις άκρες του ταψιού. Μόλις την ανοίξουμε παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε σταυρωτά,σαν πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε.Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί να φτάσει τις άκρες πάλι(μπόρει να σας δυσκολέψει λίγο).

Βάζουμε από πάνω βούτυρο και τυρί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς,στις αντιστάσεις,για 1 ώρα και κάτι.

Καλή επιτυχία!!!!!!

Τιps
Το βούτυρο πρέπει να είναι αυτό στο κεσεδάκι.Δεν κάνει το λιωμένο!Ακόμη πρέπει να το βάλουμε όλο.Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη,για να δουλεύεται σωστά και να μπορούμε να την απλώσουμε.
Επίσης μπορείτε να την ετοιμάσε και όταν φτάσετε στο στάδιο που την διπλώνετε να την βάλετε σε μια σακούλα και έπειτα στην κατάψυξη.Έτσι όταν θελήσετε να την ψήσετε,τη βγάζετε απο την σακόυλα και την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά.Μετα την κάνετε όπως τα βήματα στις φωτογραφιές!!

2 σχόλια:

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...