Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ορτύκια με μπέικον

Από  ότι καταλάβατε σήμερα θα κάνουμε το Guest Post του Νοεμβρίου, αν και το αργήσαμε λιγάκι ….
Έχω την τιμή να φιλοξενώ στο Blog μου την Έφη, την Μανά του Λόχου, μαμά 4 παιδιών υπερδραστήρια μέσα σε όλα εξ και το όνομα του blog της. Μου θυμίζει Πόλυ την μαμά μου μιας και εγώ προέρχομαι από από  πολύτεκνη οικογένεια, και να ξέρετε ότι τα σπίτια με πολλά παιδιά έχουν τραπέζι ευλογημένο… και η Έφη μας το αποδεικνύει καθημερινά με τις συνταγές που ανεβάζει στο blog της.   Η Έφη έχει το Blog Μανά του Λόχου λατρεύει τα Τσάτνεϋ γλυκό-αλμυρές μαρμελάδες για σως σε σάντουιτς και συνοδευτικά σε φαγητά.
Επισκεφτείτε το blog της και παρακολουθήστε το πραγματικά αξίζει τον κόπο!!!
Η συνταγή από Την Μάνα του Λόχου:

DSC_03851 (1)
Αυτό το φαγάκι το είχα ανακαλύψει πριν 10-12 (;) χρόνια σε κάποιο περιοδικό που δεν θυμάμαι καν που βρίσκεται πια......θα ψάξω όμως και θα επανέλθω.... και το ξαναέφτιαξα τώρα κατά προσέγγιση.
Είναι τέλειο, εορταστικό θα το έλεγα, χωρίς τις πατατούλες και το καροτάκι που τα πρόσθεσα εγώ για να είναι πιο πλούσιο, και ο μόνος τρόπος που έχω φάει ορτύκια μέχρι τώρα.....
Βασικά το πρωτοδοκίμασα με πιτσούνια αλλά με είχαν παραμυθιάσει τότε ότι είναι ορτύκια για να το μαγειρέψω....
Υλικά
4 ορτύκια
200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κονιάκ
αν θέλω σοτάρω και μανιταράκια μέσα
Αν θέλω επίσης :
1 πατάτα σε κυβάκια
1 καρότο σε κυβάκια
αλάτι και πιπέρι
1 κλαδάκι μαντζουράνα φρέσκια
προαιρετικά 3 κ. σ. κρέμα γάλακτος για το δέσιμο στο τέλος
4 φέτες ψωμί του τοστ
4 κ. σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το μπέικον καλά και προσθέτουμε τα ορτύκια να ροδίσουν και μετά το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί σε αυτή τη φάση αν θέλουμε προσθέτουμε και κάποιο από τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κλαδάκι της μαντζουράνας, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Θέλει 40 λεπτά περίπου. Δεν ανακατεύουμε, μόνο αναδεύουμε την κατσαρόλα μας. Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να δέσει η σαλτσούλα μας.
‘Όταν γίνει το φαγάκι για να σερβίρουμε σοτάρουμε λίγο βουτυράκι στο τηγάνι και ροδίζουμε μία φέτα ψωμί του τοστ πάνω στην οποία ξαπλώνουμε το ορτυκάκι.
Εμείς το σερβίραμε με ρυζάκι πιλάφι αλλά και μόνο του είναι υπέροχο.
*Αν βάλετε τις πατατούλες προσθέστε μία υποψία μοσχοκάρυδου.
                          Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...