Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Τα πάντα για το μαϊντανό

O μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Πετροσέλινων (Petroselinum) της οικογένειας των Σελινοειδών. Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες.

ParsleyFinal

Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, ιδίως αν αναλογιστούμε, ότι οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό στις σαλάτες και όχι ως βασικό συστατικό των γευμάτων μας (σε ωμές σαλάτες και σε μαγειρεμένα φαγητά).

Τα φύλλα του μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνες C,  Β12, Κ, Α , καθώς και σε βήτα- καροτένιο. Επιπλέον είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου.  ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Είναι πλούσια πηγή μετάλλων και η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και Β και τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή . Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα.

Τα αιθέρια έλαια (π.χ λιμονένιο, ευγενόλη) που περιέχονται στον μαϊντανό, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση, αποτρέπει των πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηριδίων για τον οργανισμό. Μέσω της χλωροφύλλης, ο μαϊντανός βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος.καθαρίζοντας" το αίμα.

Ο συνδυασμός του με φακές βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, λόγω της παρουσίας της βιταμίνης C. 

DSC07036_thumb[12]

Ιδιότητες

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι πολλαπλές: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά.

Το φυτό αυτό, ως αρωματικό στη συνήθη δόση διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη των τροφίμων.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου,

Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού.

Ο μαϊντανός  βοηθάει  στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο μαϊντανός ρυθμίζει την δραστηριότητα των νεφρών και του ήπατος, διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων που λευκαίνουν τα δόντια, την ενίσχυση των ούλων, δυναμώνει και ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου μεταβολισμό.

Το πράσινο «βότανο», είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια και βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.

 

Τρόπος χρήσεις σε κάθε περίπτωση

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας, διώχνει τα αέρια των εντέρων. Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τους πόνους στο στομάχι, αρκεί να ξεράνετε μερικά, να τα κοπανίσετε ώστε να γίνουν σκόνη και να πίνετε μικρή ποσότητα με νερό κάθε μέρα.

Για  πέτρες στα νεφρά, αρκεί να καταναλώνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι αφέψημα μαϊντανού.Βοηθάει στην αποβολή των λίθων του νεφρού και στη θεραπεία της κυστίτιδας.

Η φρεσκάδα του εξαλείφει την μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.

Για επιπεφυκίτιδας και βλεφαρίτιδας σε λίγο βαμβάκι ρίξτε μερικές σταγόνες χυμό μαϊντανού και «σκουπίστε» την περιοχή όπου αντιμετωπίζετε το πρόβλημα.

Το λάδι από το μαϊντανό παρουσιάζει εμμηναγωγική δράση, αλλά σε μεγάλες δόσεις (που ξεπερνούν δηλαδή τις 15 σταγόνες ημερησίως) είναι δυνατόν να προκαλέσει διακοπή της κύησης στις εγκύους.

Με εξωτερική χρήση , το αφέψημα των τσακισμένων σπόρων μαϊντανού σκοτώνει τις ψείρες και τις κόνιδες , τους ψύλλους

Ως κατάπλασμα, πολτοποιημένα φύλλα μαϊντανού προλάβαιναν τις μαστίτιδες κατά το θηλασμό

Τρίψιμο με φύλλα μαϊντανού ανακουφίζει από τσίμπημα μέλισσας

Κομπρέσες από βρασμένα φύλλα μέσα σε κόκκινο κρασί είναι εξωτερικά ευεργετικές για τα αιματώματα

Αφέψημα από κοτσάνια μαϊντανού, γάλα και μέλι κατευνάζει τη στηθάγχη .

Για τον πυρετό  πίνουμε χυμό μαϊντανού 2-3 κουταλιές την ημέρα.

Δυνατό αφέψημα από ρίζα, κλωνάρια και φύλλα μαϊντανού είναι ευεργετικά στον ίκτερο , την υδρωπικία και τις πέτρες στα νεφρά .

Ο μαϊντανός προστατεύει τα πρόβατα από την παρωνυχία αλλά δεν ενδείκνυται για μικρά πουλιά , παπαγάλους , πάπιες , φασιανούς , κότες κ.ά .

Το ρόφημα μαϊντανού καταστέλλει την όρεξη και σε συνδυασμό με άσκηση και με δίαιτα μας βοηθάει στην απώλεια βάρους και πόντων, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και μας χαρίζει μια απαλή, λεία και υγιή επιδερμίδα.

Πως κάνουμε το ρόφημα, το τσάι και το λάδι από μαϊντανό

Περνούν τα χρόνια και τα νεφρά μας φιλτράρουνε το αίμα αφαιρώντας
άλατα, δηλητήρια και κάθε τι ανεπιθύμητο , που μπαίνει στο σώμα μας.
Με την πάροδο του χρόνου τα άλατα συσσωρεύονται και αυτό απαιτεί
θεραπευτική αγωγή καθαρισμού.

Πάρτε ένα μάτσο μαϊντανό και πλύντε το  για να καθαρίσει.
Ύστερα ψιλοκόψτε το και βάλτετο σε μια κατσαρόλα, ρίξτε καθαρό νερό,
βράστε το για ένα δεκάλεπτο, αφήστε το να κρυώσει ,

Ρόφημα μαϊντανού

Υλικά

1,5 λίτρο νερό

Μισή κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι

Φέτες λεμονιού

  Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό. Κατεβάζουμε το νερό από την φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε και περιμένουμε για 15-20 λεπτά, φιλτράρουμε και προσθέτουμε το χυμό του φρέσκου λεμονιού. Πίνουμε το ρόφημα κρύο ή ζεστό. Σερβίρουμε προσθέτοντας (προαιρετικά) μια λεπτή φέτα λεμονιού.  Αδειάστε το σε ένα καθαρό μπουκάλι και βάλε το μέσα στο ψυγείο να
κρυώσει.
Πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα και θα διαπιστώσετε πως όλα τα άλατα και
άλλα δηλητήρια να φεύγουν από τα νεφρά σας με το κατούρημα.
Επίσης θα νοιώσεις την διαφορά που ποτέ πριν δεν είχες νοιώσει.
Ο μαϊντανός είναι γνωστός σαν το καλύτερο καθαρτικό για τα νεφρά και
είναι φυσικό.

Τσάι μαϊντανού

Θα το φτιάξετε ως εξής:

30 τραμ. (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού

2 φλιτζάνια κρύο νερό.

Θα σκεπάσετε και θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα αφήσετε να βράσουν κανονικά. Σουρώστε και πιείτε 1 φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
Υλικά
4 φλ.Φρέσκο ​​μαϊντανό
1φλ.Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
φίλτρα του καφέ


Πλένουμε καλά το μαϊντανό, κόβουμε τα κοτσάνια και ψιλοκόβουμε
τα φυλλαράκια του μαϊντανού με το μαχαίρι.
Βάζουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το μαϊντανό σε ένα κατσαρόλι.
Σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά το μαϊντανό μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Βάζουμε το μίγμα κρύο στο μπλέντερ μέχρι που να κοπεί ο μαϊντανός.
Το αφήνουμε μέχρι να καθίσει για περίπου μια ώρα και να είναι σε
θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετούμε το μίγμα στα φίλτρα και το υλικό που θα πάρουμε το περνάμε
από ένα τουλουπάνι.
Πιέζουμε καλά το τουλουπάνι μέχρι να βγει όλο το λάδι.
Το λάδι μαϊντανού το βάζουμε σε ένα μπουκάλι που να κλείνει καλά.
Για να αρωματίσουμε τις σαλάτες καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε
ψεκαστήρα .
Το υλικό χρησιμοποιούμε για δύο εβδομάδες.
Βάζουμε ετικέτες πάνω στο μπουκάλι και ημερομηνία λήξης.
Αν θέλουμε για περισσότερο χρόνο παγάκια και στην κατάψυξη.

Προσοχή

Το αφέψημα του μαϊντανού καλό είναι να μη χρησιμοποιείται πάνω από 3 μέρες συνεχόμενες. Προτιμότερο είναι (για να αποφεύγονται οι παρενέργειες του μαϊντανού , όπως εντερορραγίες, ίλιγγοι , ελάττωση των καρδιακών παλμών) είναι το έγχυμα ( ένα δύο κλωνάρια σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό για 20 λεπτά). Οι σπόροι και οι ρίζες είναι τα πιο δραστικά μέρη.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες αιμορραγία ως και αποβολή του εμβρύου.

Πηγή

Πηγή

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...