Τα αδέλφια μου δε διανοούνται Χριστούγεννα χωρίς αυτή τη γέμιση!!!
Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά ή 1 μεγάλη κότα
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο φρέσκο
1 κουτ.σούπας μέλι (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ή της κότας
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
1/4 κούπας ρύζι
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος (αν δεν έχετε,διαλύστε σε ένα λίτρο νερό ένα κύβο και βάλτε το ένα φλιτζάνι)
ΕκτέλεσηΠλένετε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια της κότας.
Βάζετε στο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνετε μέσα τα εντόσθια,τον κιμά,το κρεμμύδι και σοτάρετε καλά.
Ρίχνετε το ρύζι,τα κάστανα,τα κουκουνάρια,το κονιάκ,αλάτι και πιπέρι.
Τέλος,προσθέστε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας.
Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Πλένετε καλά την κότα και βάζετε τη γέμιση στην κοιλιά της με ένα κουτάλι,
μη την παραγεμίσετε,γιατί η γέμιση θα φουσκώσει στο ψήσιμο και
μπορεί να ανοίξει.
Ράβετε με βελόνα και κλωστή κανονικά σαν να ράβετε ρούχο.
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφετε την κότα,τη βάζετε σε γάστρα και γύρω γύρω βάζετε
ό,τι γέμιση έχει περισσέψει,σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι.
Αν δεν έχετε γάστρα,σκεπάζετε την κότα ή τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε για 1 –1 1/2 ώρα στους 160 βαθμούς.Βγάζετε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο
και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά.
Πρέπει όταν την τρυπάτε να
μην τρέχει αίμα.
Αν κάνετε γαλόπουλα θα την ψήσετε τόση ώρα όσα κιλά είναι
π.χ. 3 κιλά 3 ώρες και την τελευταία ώρα στους 200 βαθμούς.
Τη βγάζετε σε πιάτο και τη γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει πατάτες,κυδώνια κ.ά.
Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!
ΣΗΜ: Η αρχική συνταγή είναι με γαλοπούλα.Επειδή σε κάποιους
δεν αρέσει,δοκιμάστε τη και με κοτόπουλο.Είναι εξίσου γευστική.
Η συνταγή με κάποιες παραλλαγές είναι της κ Β. Αλεξιάδου.
Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά ή 1 μεγάλη κότα
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο φρέσκο
1 κουτ.σούπας μέλι (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ή της κότας
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
1/4 κούπας ρύζι
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος (αν δεν έχετε,διαλύστε σε ένα λίτρο νερό ένα κύβο και βάλτε το ένα φλιτζάνι)
ΕκτέλεσηΠλένετε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια της κότας.
Βάζετε στο αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνετε μέσα τα εντόσθια,τον κιμά,το κρεμμύδι και σοτάρετε καλά.
Ρίχνετε το ρύζι,τα κάστανα,τα κουκουνάρια,το κονιάκ,αλάτι και πιπέρι.
Τέλος,προσθέστε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας.
Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Πλένετε καλά την κότα και βάζετε τη γέμιση στην κοιλιά της με ένα κουτάλι,
μη την παραγεμίσετε,γιατί η γέμιση θα φουσκώσει στο ψήσιμο και
μπορεί να ανοίξει.
Ράβετε με βελόνα και κλωστή κανονικά σαν να ράβετε ρούχο.
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφετε την κότα,τη βάζετε σε γάστρα και γύρω γύρω βάζετε
ό,τι γέμιση έχει περισσέψει,σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι.
Αν δεν έχετε γάστρα,σκεπάζετε την κότα ή τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε για 1 –1 1/2 ώρα στους 160 βαθμούς.Βγάζετε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο
και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά.
Πρέπει όταν την τρυπάτε να
μην τρέχει αίμα.
Αν κάνετε γαλόπουλα θα την ψήσετε τόση ώρα όσα κιλά είναι
π.χ. 3 κιλά 3 ώρες και την τελευταία ώρα στους 200 βαθμούς.
Τη βγάζετε σε πιάτο και τη γαρνίρετε με ό,τι σας αρέσει πατάτες,κυδώνια κ.ά.
Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!!
ΣΗΜ: Η αρχική συνταγή είναι με γαλοπούλα.Επειδή σε κάποιους
δεν αρέσει,δοκιμάστε τη και με κοτόπουλο.Είναι εξίσου γευστική.
Η συνταγή με κάποιες παραλλαγές είναι της κ Β. Αλεξιάδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου