Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουνε πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στην ζύμη.». Αυτή είναι και η μία από τις πολλές βασικές διαφορές που έχει η μπουγάτσα σε σχέση με τις άλλες πίτες.
Υλικά
500γρ φύλλα κρούστας για γλυκά
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 λίτρο γάλα ζεστό
125 γρ, ζάχαρη
2 κρόκοι
2 αυγά
2 βανίλιες
125 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
ζάχαρη αχνή
κανέλα
Συνταγή
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σιμιγδάλι για 1 λεπτό,
ρίχνετε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύετε καλά, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Το βγάζουμε από το μάτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την βανίλια
και τα ρίχνουμε στην κρέμα ,
ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη να μην πιάσει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Περνούμε ένα μακρόστενο ταψάκι σχετικά βαθύ και το βουτυρώνουμε καλά, χωρίζουμε τα φύλλα στην μέση περίπου 7 και 7 ανάλογα ποσά έχει κάθε συσκευασία, βάζουμε 4 φύλλα τα μισά στο ταψί και τα υπόλοιπα έξω σαν να κάνουμε σταυρό και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων που είναι μέσα στο ταψί
βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα εκτός από το τελευταίο πριν την κρέμα , ρίχνουμε την κρέμα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου,
βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα βουτυρώνοντας τα πάλι ένα ένα
και τέλος κλείνουμε τα φύλλα που εξέχουν σαν φάκελο.
ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει,
την σερβίρουμε εμέ αχνή και κανέλα.
Καλή Επιτυχία!!!!
Η συνταγή είναι από το περιοδικό Λιχουδιές.
Υλικά
500γρ φύλλα κρούστας για γλυκά
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 λίτρο γάλα ζεστό
125 γρ, ζάχαρη
2 κρόκοι
2 αυγά
2 βανίλιες
125 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
ζάχαρη αχνή
κανέλα
Συνταγή
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σιμιγδάλι για 1 λεπτό,
ρίχνετε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύετε καλά, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Το βγάζουμε από το μάτι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την βανίλια
και τα ρίχνουμε στην κρέμα ,
ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη να μην πιάσει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Περνούμε ένα μακρόστενο ταψάκι σχετικά βαθύ και το βουτυρώνουμε καλά, χωρίζουμε τα φύλλα στην μέση περίπου 7 και 7 ανάλογα ποσά έχει κάθε συσκευασία, βάζουμε 4 φύλλα τα μισά στο ταψί και τα υπόλοιπα έξω σαν να κάνουμε σταυρό και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια των φύλλων που είναι μέσα στο ταψί
βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα εκτός από το τελευταίο πριν την κρέμα , ρίχνουμε την κρέμα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου,
βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα βουτυρώνοντας τα πάλι ένα ένα
και τέλος κλείνουμε τα φύλλα που εξέχουν σαν φάκελο.
ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει,
την σερβίρουμε εμέ αχνή και κανέλα.
Καλή Επιτυχία!!!!
Η συνταγή είναι από το περιοδικό Λιχουδιές.
Φαινεται παρα πολυ νοστιμη η μπουγατσα, συγχαρητηρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμασω οπωσδηποτε αυτη την συνταγη- μεχρι στιγμης επαιρνα απο εδω https://xrisizimi.gr/proionta/bougatsa-thessalonikis-2/ και μου φαιοταν αρκετα ποιοτικη και οικονομικη!