Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Χταποδάκι Ξιδάτο με Αρωματική Πατατοσαλάτα

Την βασική συνταγή για ξιδάτο χταποδάκι σας έχω σήμερα μαζί με μια  πολύ ωραία σαλάτα για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο (καλοκαιράκι έρχεται), ελπίζω να σας αρέσει!


Υλικά

1 μέτριο χταπόδι (800 γρ - 1 κιλό)
1 φύλλο Δάφνης
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
10 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
40 ml ξύδι απο κόκκινο κρασί
Για την σαλάτα
2-3 βρασμένες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαραθόσπορο (το έχω κάνει και με κυμινόσπορο και έγινε τέλειο)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
ελάχιστο χυμό λεμονιού (ειδικά με τον κυμινόσπορο)
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Ζητήστε απο τον Ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει το χταποδάκι ή αν το πάρετε ακαθάριστο τότε ακολουθήστε την διαδικασία που θα δείτε εδώ.
Πλένουμε το χταποδάκι μας και το βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με το δαφνόφυλλο, τον γλυκάνισο και τα πιπέρια. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε το χταπόδι για 45 - 50  λεπτά.
Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 20 - 30 λεπτά.
Το χταποδάκι είναι έτοιμο και όσο κάθεται στο ψυγείο γίνεται όλο και πιο νόστιμο.
Βάζουμε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον μαραθόσπορο για λίγο να ζεσταθεί καλά και να βγουν τα αρώματα του. Τον προσθέτουμε στο λάδι με λίγο λεμόνι, ελάχιστο αλατάκι, πιπεράκι και κρατάμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις πατάτες με το κρεμμύδι και το μισό απο το χταποδάκι, περιχύνουμε με την σάλτσα κ σερβίρουμε.

Καλή Όρεξη!!

Ερη

Λογάκια
Την χταποδοσαλάτα την συνόδευσα με μύδια τηγανητά, περνάω τα μύδια απο αλεύρι και μετά ένα ένα στον χυλό της Μαργαρίτας τον οποίο τον ενίσχυσα με 1/2 κουταλάκι τουρμερίκ (κουρκουμά), γλυκιά και καυτερή πάπρικα. Δεν τηγανίζω πάνω απο 5 μύδια συγχρόνως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου