Αν και είναι χρονοβόρα αξίζουν τον κόπο…
Υλικά για 50-60 κρουασάν
προζύμι
145 γρ. νερό 40 βαθμούς
2 φακελάκια ξερή μαγιά
145 γρ. αλεύρι
ζύμη
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ.αλάτι
43 γρ. νερό
350γρ ζεστό γάλα
900 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
500 γρ. βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
για το άλειμμα
1 αβγό
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά για το προζύμι στο κάδο του μίξερ και
τα χτυπάμε με τον γάντζο για 2 λεπτά.
Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο τα χτυπάμε
2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 3 σε μέτρια ( η ζύμη είναι σφικτή).
Την βγάζουμε από το μπολ αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο
και την κάνουμε μια ομοιόμορφη μπάλα,
Λαδώνουμε ένα μπολ και την βάζουμε μέσα .
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
Βάζουμε το βούτυρο σε μια λαδόκολλα πάνω κάτω και το
κάνουμε ένα πλακέ τετράγωνο.Το βάζουμε στο ψυγείο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και πατάμε το
φουσκωμένο ζυμάρι να βγει ο αέρας.Το βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Μόλις περάσει η 1 ώρα αλευρώνουμε μια επιφάνεια και
κάνουμε ένα μακρόστενο ζυμάρι,βάζουμε επάνω το
βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας να απλωθεί
στα 2/3 της ζύμης αφήνοντας 1 εκ. γύρω από τη ζύμη.
Διπλώνουμε τη ζύμη στα 3.
Κρατώντας την θέση απλώματος του ζυμαριού σταθερή
(πάντα το ζυμώνουμε από μια πλευρά )γυρνάμε το ζυμάρι
κάθε φορά που το διπλώνουμε 90 μοίρες το ξανανοίγουμε
(αυτό το κάνουμε για 3 στροφές) και το βάζουμε στο ψυγείο
1 ώρα τυλιγμένο σε μεμβράνη.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
άλλες 2 φορές
Αφού έχει περάσει 1 ώρα στο ψυγείο το βγάζουμε και κόβουμε
τη ζύμη στη μέση.
Τυλίγουμε τη μισή με μεμβράνη και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο το κόβουμε στην μέση
οριζοντίως και κόβουμε τρίγωνα.
Τεντώνουμε λίγο το τρίγωνο κόβουμε λίγο στη βάση του
και το τυλίγουμε να πάρει το σχήμα του μισοφέγγαρου,
αυτό κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
Βάζουμε τα κρουασάν σε ένα ταψί τα σκεπάζουμε με μια
μεμβράνη και τα αφήνουμε για 4 ώρες στο ψυγείο ή ακόμη
καλύτερα 1 νύχτα.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς .Χτυπάμε
όλα τα υλικά για το άλειμμα μαζί και τα αλείφουμε πολύ
απαλά να μην φύγει ο αέρας.
Ψεκάζουμε τον φούρνο με νερό λίγο πριν το βάλουμε μέσα.
Τα βάζουμε μέσα και και ξαναψεκάζουμε με νερό τον φούρνο.
Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!
Υ.Γ. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε.
Θα σας πρότεινα καλύτερα φρέσκο βούτυρο γίνονται πιο γευστικά.
Αν δεν τα κάνουμε όλα μαζί μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη πριν
τα ψήσουμε και να τα έχουμε έτοιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου