Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κόλλυβα

P1020472

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι για κόλλυβα
σταφίδες
αμύγδαλο άσπρο
στραγάλια μαλακά
1 κούπα ζάχαρη
2-3 κ.σούπας αλεύρι
σουσάμι
μαϊντανό (προαιρετικά)
σπόρια από ρόδι (προαιρετικά)
κύμινο
κανέλα
γαρύφαλλο τριμμένο
ζάχαρη άχνη
καραμέλες για μνημόσυνα (ασημένιες)

 

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά μας.

P1020448

Βράζουμε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά το απλώνουμε
πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα.Το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς
(1 μέρα ή όλο το βράδυ).

P1020447

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλι που καίει το αλεύρι.

P1020459

Το καβουρδίζουμε μέχρι να σκουρύνει (όχι να μαυρίσει και να καεί).

P1020461

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το σιτάρι.

P1020468

Παίρνουμε τα σταγγάλια τα βάζουμε στο multi και τα κάνουμε σκόνη.

P1020464

Τα βάζουμε μαζί με το στάρι.
Παίρνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς τους βάζουμε και αυτούς στο multi
και αλέθουμε να γίνουν λεπτά κομμάτια (ούτε σκόνη ούτε χοντροκομμένα).

P1020466

Τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
εκτός από τις ζάχαρες.

P1020470

Κάνουμε με τα υλικά μας ένα βουναλάκι ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη
να πάει σε όλη την επιφάνεια,

P1020471

Τέλος ρίχνουμε την άχνη με ένα σουρωτήρι να πάει πάει παντού και να καλύψει
όλα τα κόλλυβα.
Διακοσμούμε με τις καραμελίτσες.

P1020469

                           Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!

Προετοιμασία

Όταν κάνουμε κόλλυβα πάντα έχουμε αναμμένο το θυμιατό ένα κερί και μια εικόνα.

ΣΗΜ: Αν θέλουμε διακοσμούμε  με ζαχαροπάστα.
Σε κάποια από τα υλικά δεν έχω βάλει δοσολογίες γιατί κάποιοι θέλουν περισσότερους
ή λιγότερους ξηρούς καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου