Ένας μεζές που προκαλεί “αντιδράσεις”…
Υλικά
2 κιλά σαλιγκάρια
2,5 – 3 κιλά κρεμμύδια
1 κ. σ. ντοματοπολτό
αλάτι,πιπέρι,
3-4 φύλλα δάφνης
4-5 γαρύφαλλα καρφιά
2 ξύλα κανέλας
λίγο κύμινο
νερό
λάδι
λίγο αλεύρι για το καθάρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα σαλιγκάρια όλο το βράδυ μέσα σε μια σακούλα με αλεύρι(όχι πολύ)
για να καθαρίσουν από την πέτρα.Η σακούλα να είναι καλά κλεισμένη.
Την επομένη μέρα πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε μια
κατσαρόλα να βράσουν με κλειστό καπάκι (αν το αφήσετε ανοιχτό θα
τα βρείτε ακόμη και στο ταβάνι).
Όταν αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε το νερό.
Τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε.
Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και τα ξαναβράζουμε
για περίπου 20 λεπτά,πετάμε το νερό.
Γεμίζουμε άλλη μια φορά την κατσαρόλα με νερό αυτή τη φορά
μέχρι τη μέση του ύψους των σαλιγκαριών.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 8 αν είναι μεγάλα αν είναι μικρά στα 4.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
και τα αφήνουμε να βράσουν
ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια( δεν τα
αφήνουμε να λιώσουν).
Καλή Επιτυχία!!!!!!!
Υ.Γ. τα σαλιγκάρια τα πήρα "καθαρισμένα", από την λαϊκή, αν τα μαζέψετε οι ίδιοι
η τα αγοράσετε ακαθάριστα θα τα αφήσετε 1-2 μέρες στο αλεύρι,
Επίσης στην φωτογραφία φαίνετε ότι είναι μέσα σε τρυπητό αν τα βάλετε σε ταψί
θα κάνετε στην σακούλα μικρές τρυπίτσες, όχι μεγάλες γιατί θα ψάχνετε τα
σαλιγκάρια στο ταβάνι...
Όσοι δεν γνωρίζετε :
Σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα άγρια σαλιγκάρια που τρέφονται με χορταρικά και
βότανα περιέχουν σημαντικές ποσότητες α-λινολενικού οξέος που μειώνει αισθητά τον κίνδυνο
καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεΐνης.
Επίσης, το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κυρίως στις γυναίκες,
ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα σαλιγκάρια στην Ελλάδα, έχουν διπλάσια ποσότητα
ω-3 λιπαρών οξέων απ’ ότι τα σαλιγκάρια στη Γαλλία, γιατί τρέφονται διαφορετικά (γρασίδι).
Επομένως, κάτι φαίνεται να ξέρουν παραπάνω οι Κρητικοί που τα καταναλώνουν άφθονα!
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου