4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Αγία Βάρβαρα και όπως συνηθίζετε εκείνη την ημέρα κάνουμε Βαρβάρα για καλή υγεία, η μαμά μου λέει για τα σπυράκια όποιος γνωρίζει ακριβώς ας το αφήσει σαν σχόλιο. Η παρακάτω συνταγή είναι της προγιαγιά μου γεννημένη στην Σμύρνη, φυσικά δε ζει αλλά μας έχει αφήσει κάποιες συνταγές παρακαταθήκη μια από αυτές μοιράζομαι μαζί σας.
Υλικά
125 γρ σιτάρι για βράσιμο
125 γρ. στραγάλια μαλακά
125 γρ σταφίδα ξανθή
125 γρ σταφίδα μαύρη
125 γρ καρύδια
125γρ αμύγδαλα
125γρ σουσάμι
4 κ.σούπας αλεύρι
2 1/2 λίτρα νερό
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.σούπας κανέλα
1/2 κ.γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
2 βανίλιες
κύμινο στην μύτη του κουταλιού
Επικάλυψη
100 γρ από κάθε ξηρό καρπό που αναγράφετε παρά πάνω
2 κ.σούπας ζάχαρη
λίγη κανέλα , γαρύφαλλο
Συνταγή
Βάζουμε το στάρι σε ένα μπολ και βάζουμε νερό να το σκεπάζει 3 δάκτυλα σχεδόν, το αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσει. Ξεπλένουμε το σιτάρι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα 2 1/2 λίτρα νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το σιτάρι μας,
βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi και τους αλέθουμε να είναι μέτρια κομμένοι ούτε σκόνη ούτε χοντρά κομμάτια,
τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράζει και προσθέτουμε τα μπαχαρικά,
σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το αλεύρι με το σουσάμι κρατάμε μια κουταλιά της σούπας στην άκρη, όταν αλλάξει χρώμα
κουταλιά κουταλιά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας καλά μέχρι να πήξει το μείγμα ( δε θα το αφήσετε να πήξει πολύ κρυώνοντας θα πήξει και άλλο) .
Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια.
Επικάλυψη
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi ένα είδος κάθε φορά και τα κάνετε σκόνη,
πρόσθετε στο μείγμα την μια κουταλιά αλεύρι την ζάχαρη και την κανέλα με το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί,
στο μπολάκι που έχετε βάλει την Βαρβάρα βάζετε κυκλικά την επικάλυψη χωρίς να καλύψετε το κέντρο. Για όσους δε θέλουν μπορούν να βάλουνε σκέτη κανέλα αντί για όλο αυτό.
Καλή Επιτυχία!!!!!
Υ.Γ. 125 γρ υπολόγισα την χούφτα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου