ΥΛΙΚΑ
400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
90 γρ βούτυρο λιωμένο
90 γρ ζάχαρη
2 αυγά χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 πρέζα αλάτι
30 γρ βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη
1/2 κ.γλυκού κακουλέ
1/2 κ.γλυκού μαχλέπι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
200 γρ αλεύρι
40 γρ ζάχαρη
200 ml γάλα χλιαρό
1 και 1/2 σακουλάκι μαγιά ξερή ή 30 γρ νωπή μαγιά
ΓΕΜΙΣΗ 1
120 γρ καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ πολύ καλά τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα η και γάλα καρύδας
5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ρούμι ή κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κακάο σκόνη
ΓΕΜΙΣΗ 2
120 γρ σταφίδες
50 γρ καστανή ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
1 κρόκο αυγού
80 ml γάλα
Συνταγή
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με λίγο νεράκι να φούσκωσαν για 30 λεπτά , στη συνέχεια της βάζουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα καρύδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύαμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και το κακάο μας και ανακατεύουμε να γίνει ένα ωραίο μείγμα .
ΜΑΓΙΑ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 200γρ αλεύρι την αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και το χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το αλάτι ,το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τέλος την φουσκωμένη μαγιά.
Ζυμώνουμε την ζύμη μας για 20 λεπτά κάνοντας μια μαλακή και αφράτη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας . Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 50 βαθμών, εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 μισή ώρα και ξένοιασα. )
Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη
Περνούμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ. και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .
Κόβουμε τα άκρα της ζύμης μας σε κομμάτια 5 εκατ. , τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση κατά μήκος το ρολό μας όχι όμως μέχρι το τέλος αφήνοντας λίγο άκοπο.
Ανοίγουμε και βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στην μέση και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς τα έξω να φέρουμε επάνω το εσωτερικό τους και κάνουμε πλέξιμο ελαφρό. Όταν φτάσουμε στο τέλος προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια μας πιέζουμε λίγο να κλείσει .
Το βάζουμε σε φόρμα στενόμακρη που έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος, το σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Την ίδια εργασία κάνουμε και με το άλλο μας φύλλο , ρίχνουμε τις σταφίδες και την καστανή ζάχαρη κάνουμε την ίδια διαδικασία με τις 2 προηγούμενες παραγράφους.
Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 200 βαθμούς, μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά .
Μόλις ψηθούν τα σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη διατηρούνται έτσι, μαλακά για 3-4 ημέρες
Καλή Επιτυχία!!!
Πρόσθεσα και 50 γρ ακόμα αλεύρι στην ζύμη .
Δουλεύουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη.
Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της φίλης Ελένης Νταμπαλέτσιου από Λάρισα ότι κάνει με τις ζύμες είναι φοβερό!!!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου