Λατρεύω αυτή τη συνταγή...
είναι η μυρωδιά των δικών μου Χριστουγέννων... από πάντα...
Υλικά
1 γρ μαστίχα
1 κιλό αλεύρι (ζηταει παραπάνω...)
350 γρ ζάχαρη
350 γρ βούτυρο
250 γρ γάλα
5 αυγά
6 γρ αλάτι
10 γρ μαχλέπι
100 γρ μαγιά
για την κρεμά
2 ασπράδια
ζάχαρη αχνή
6-7 σταγόνες λεμονί
Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
Συνταγή
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τέλος το αλεύρι.
Ζυμώνουμε να γίνει μια μπάλα που θα ξεκολλάει από τα χεριά μας.
Αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ξαναζυμώνουμε και τη στρώνουμε σε ένα ταψί 30 εκ. ή σε 2 ταψιά 26 εκ αφου τα έχουμε λαδώσει πρώτα . Την αφήνουμε να ξαναφουσκωσει για 1/2 ώρα. Την αλείφουμε με αυγό, κάνουμε από πάνω τα σχέδια με το γλάσο
και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Καλή Επιτυχία!!!
Υ.Γ. Εμένα μου πηρέ 1 κιλό και μια μίση κούπα του τσαγιού.
Καλυτέρα χρησιμοποιήστε 2 μικρότερα ταψάκια αντί για ένα μεγάλο γιατί όσο και να ψηθεί πάντα κουράζεται στη μέση και κάθεται λίγο...
Τα υλικά όλα είναι ζεστά σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν ζυμώνουμε πολύ την βασιλόπιτα
Το γλάσο καλυτέρα να το βάλετε αφού ψηθεί και μετά η βασιλόπιτα, να φροντίζετε να είναι πηκτό και όχι νερουλό γιατί απλώνει.
Η συνταγή και ο πρόλογος είναι της φίλης Χριστίνα Πετράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου