Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Λατρεύω αυτή τη συνταγή...
είναι η μυρωδιά των δικών μου Χριστουγέννων... από πάντα...

DSC05866-001
Υλικά
1 γρ μαστίχα
1 κιλό αλεύρι (ζηταει παραπάνω...)
350 γρ ζάχαρη
350 γρ βούτυρο
250 γρ γάλα
5 αυγά
6 γρ αλάτι
10 γρ μαχλέπι
100 γρ μαγιά

για την κρεμά
2 ασπράδια
ζάχαρη αχνή
6-7 σταγόνες λεμονί

Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα

Συνταγή
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα.
DSC05857
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, διαλύουμε τη μαγιά, τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τέλος το αλεύρι.

DSC05859
Ζυμώνουμε να γίνει μια μπάλα  που θα ξεκολλάει από τα χεριά μας.

DSC05861
Αφήνουμε να ανέβει το ζυμάρι για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος.
Ξαναζυμώνουμε και τη στρώνουμε σε ένα ταψί 30 εκ.  ή σε 2 ταψιά 26 εκ αφου τα έχουμε λαδώσει πρώτα .
Την αφήνουμε να ξαναφουσκωσει για 1/2 ώρα. Την αλείφουμε με αυγό,  κάνουμε από πάνω τα σχέδια με το γλάσο
DSC05862
και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.     
DSC05863                     
                              Καλή Επιτυχία!!!
DSC05869

Υ.Γ. Εμένα μου πηρέ 1 κιλό και μια μίση κούπα του τσαγιού.
Καλυτέρα χρησιμοποιήστε 2 μικρότερα ταψάκια αντί για ένα μεγάλο γιατί όσο και να ψηθεί πάντα κουράζεται στη μέση και κάθεται λίγο...
Τα υλικά όλα είναι ζεστά σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν ζυμώνουμε πολύ την βασιλόπιτα
Το γλάσο καλυτέρα να το βάλετε αφού ψηθεί και μετά η βασιλόπιτα, να φροντίζετε να είναι πηκτό και όχι νερουλό γιατί απλώνει.
Η συνταγή και ο πρόλογος είναι της φίλης Χριστίνα Πετράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...