Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέ ???
Υλικά
1 φλιτζάνι νες σπορέλαιο
1 φλιτζάνι νες ζάχαρη
500 γραμ βούτυρο αλπινο η Δωδώνη
2 βανίλιες
1 κρόκο
1 φλιτζανάκι ελληνικού τσίπουρο
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτ
ι1 φλιτζάνι νες αμύγδαλα (ή αν θέλετε καρυδιά)
9 - 10 φλιτζάνια νες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη για την επικάλυψη
Συνταγή
Ανακατεύουμε όλα μαζί στο μίξερ για 10 λεπτά, (κανονικά δε πρέπει να βάλουμε τα αμύγδαλα, εγώ μπερδεύτηκα εσείς θα τα βάλετε μαζί με το αλεύρι)
έπειτα το αλεύρι στα 8 φλιτζάνια αρχίζουμε και βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να σταματήσει να κολλάει η ζύμη στα χεριά και στα τοιχώματα του κάδου του μίξερ να είναι αφράτη και όχι πολύ ζυμωμένη.
Πλάθουμε σε μπαλίτσες όσο ένα καρύδι, τα πατάμε ελάχιστα
και τους ψήνουμε στους 180oC για 30' πάνω κάτω να ροδίσουν ελαφρώς για να είναι αφράτοι αλλιώς γίνονται σκληροί,
μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή Επιτυχία!!
Υ.Γ. Προτιμήστε ένα από τα 2 βουτυρά γιατί έχουν μια ιδιαίτερη γεύση αν και εγώ θα σας πρότεινα την Δωδώνη.
Τους κουραμπιέδες μου τους άνοιξα φύλλο πάχος 1 εκ. και διάμετρο 2 εκ με στρόγγυλο κου πατ, γιατί η κόρη μου τρώει πολλά γλυκά όποτε να είναι μικρότερη η ποσότητα…. στην ουσία είναι μπουκίτσες, σε αυτό το μέγεθος τα έψησα στον αέρα για 15 λεπτά.
Μην αφήσετε 30 λεπτά να ψήνονται χωρίς να τα επιβλέπετε, μόλις δείτε ότι θα αρχίσει να ροδίζουν ελαφρά τα βγάζουμε αμέσως άσχετα αν δεν ψήθηκαν τον χρόνο που αναφέρω.
Η συνταγή είναι της φίλης μου σεφ Γιάννας Κώτσου
Υλικά
1 φλιτζάνι νες σπορέλαιο
1 φλιτζάνι νες ζάχαρη
500 γραμ βούτυρο αλπινο η Δωδώνη
2 βανίλιες
1 κρόκο
1 φλιτζανάκι ελληνικού τσίπουρο
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτ
ι1 φλιτζάνι νες αμύγδαλα (ή αν θέλετε καρυδιά)
9 - 10 φλιτζάνια νες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη για την επικάλυψη
Συνταγή
Ανακατεύουμε όλα μαζί στο μίξερ για 10 λεπτά, (κανονικά δε πρέπει να βάλουμε τα αμύγδαλα, εγώ μπερδεύτηκα εσείς θα τα βάλετε μαζί με το αλεύρι)
έπειτα το αλεύρι στα 8 φλιτζάνια αρχίζουμε και βάζουμε λίγο λίγο μέχρι να σταματήσει να κολλάει η ζύμη στα χεριά και στα τοιχώματα του κάδου του μίξερ να είναι αφράτη και όχι πολύ ζυμωμένη.
Πλάθουμε σε μπαλίτσες όσο ένα καρύδι, τα πατάμε ελάχιστα
και τους ψήνουμε στους 180oC για 30' πάνω κάτω να ροδίσουν ελαφρώς για να είναι αφράτοι αλλιώς γίνονται σκληροί,
μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή Επιτυχία!!
Υ.Γ. Προτιμήστε ένα από τα 2 βουτυρά γιατί έχουν μια ιδιαίτερη γεύση αν και εγώ θα σας πρότεινα την Δωδώνη.
Τους κουραμπιέδες μου τους άνοιξα φύλλο πάχος 1 εκ. και διάμετρο 2 εκ με στρόγγυλο κου πατ, γιατί η κόρη μου τρώει πολλά γλυκά όποτε να είναι μικρότερη η ποσότητα…. στην ουσία είναι μπουκίτσες, σε αυτό το μέγεθος τα έψησα στον αέρα για 15 λεπτά.
Μην αφήσετε 30 λεπτά να ψήνονται χωρίς να τα επιβλέπετε, μόλις δείτε ότι θα αρχίσει να ροδίζουν ελαφρά τα βγάζουμε αμέσως άσχετα αν δεν ψήθηκαν τον χρόνο που αναφέρω.
Η συνταγή είναι της φίλης μου σεφ Γιάννας Κώτσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου