translation

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Κρουασάν βουτύρου

Pin It

Αν και είναι χρονοβόρα αξίζουν τον κόπο…

DSC01083

Υλικά για 50-60 κρουασάν
προζύμι
145 γρ. νερό 40 βαθμούς
2 φακελάκια ξερή μαγιά
145 γρ. αλεύρι

ζύμη
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ.αλάτι
43 γρ. νερό
350γρ ζεστό γάλα
900 γρ. αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
500 γρ. βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ

για το άλειμμα
1 αβγό
2 κ.σ. νερό
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για το προζύμι στο κάδο του μίξερ και
τα χτυπάμε με τον γάντζο για 2 λεπτά.

DSC01049

Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο τα χτυπάμε
2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 3 σε μέτρια ( η ζύμη είναι σφικτή).

DSC01051

Την βγάζουμε από το μπολ αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο
και την κάνουμε μια ομοιόμορφη μπάλα,

DSC01055

Λαδώνουμε ένα μπολ και την βάζουμε μέσα .

DSC01056

Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

DSC01057

Βάζουμε το βούτυρο σε μια λαδόκολλα πάνω κάτω και το
κάνουμε ένα πλακέ τετράγωνο.Το βάζουμε στο ψυγείο.

DSC01061

DSC01062

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και πατάμε το
φουσκωμένο ζυμάρι να βγει ο αέρας.Το βάζουμε 1 ώρα στο ψυγείο.

DSC01060

Μόλις περάσει η 1 ώρα αλευρώνουμε μια επιφάνεια και
κάνουμε ένα μακρόστενο ζυμάρι,βάζουμε επάνω το
βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας να  απλωθεί
στα 2/3 της ζύμης αφήνοντας 1 εκ. γύρω από τη ζύμη.

DSC01063

Διπλώνουμε τη ζύμη στα 3.

DSC01064

DSC01067

Κρατώντας την θέση απλώματος του ζυμαριού σταθερή
(πάντα το ζυμώνουμε από μια πλευρά )γυρνάμε το ζυμάρι
κάθε φορά που το διπλώνουμε 90 μοίρες το ξανανοίγουμε
(αυτό το κάνουμε για 3 στροφές) και το βάζουμε στο ψυγείο
1 ώρα τυλιγμένο σε μεμβράνη.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
άλλες 2 φορές

DSC01066

Αφού έχει περάσει 1 ώρα στο ψυγείο το βγάζουμε και κόβουμε 
τη ζύμη στη μέση.

DSC01069

Τυλίγουμε τη μισή με μεμβράνη και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο το κόβουμε στην μέση
οριζοντίως και κόβουμε τρίγωνα.

DSC01070

Τεντώνουμε λίγο το τρίγωνο κόβουμε λίγο στη βάση του
και το τυλίγουμε να πάρει το σχήμα του μισοφέγγαρου,
αυτό κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.

DSC01071

DSC01073

DSC01075

Βάζουμε τα κρουασάν σε ένα ταψί τα σκεπάζουμε με μια
μεμβράνη και τα αφήνουμε για 4 ώρες στο ψυγείο ή ακόμη
καλύτερα 1 νύχτα.

DSC01076

Τα βγάζουμε από το ψυγείο για 1 ώρα.

DSC01077

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς .Χτυπάμε
όλα τα υλικά για το άλειμμα μαζί και τα αλείφουμε πολύ
απαλά να μην φύγει ο αέρας.

DSC01078

DSC01079

DSC01080

Ψεκάζουμε τον φούρνο με νερό λίγο πριν το βάλουμε μέσα.
Τα βάζουμε μέσα και και ξαναψεκάζουμε με νερό τον φούρνο.
Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

DSC01082

                         Καλή Επιτυχία!!!!!!!!!!

DSC01087

Υ.Γ. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε.
Θα σας πρότεινα καλύτερα φρέσκο βούτυρο γίνονται πιο γευστικά.
Αν δεν τα κάνουμε όλα μαζί μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη πριν
τα ψήσουμε και να τα έχουμε έτοιμα. 

10 σχόλια:

Ελπινίκη είπε...

Φοβερη συνταγη... αλλα πολύ χρονοβορα οντως...
Πρεπει να ναι πεντανοστημα παντως!

misirlou misirlou είπε...

Δεν υπαρχει τπτ καλυτερο για πρωινο απο ενα ζεστο κρουασαν....η συνταγη σημειωνεται!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αμάν!και του εμπορίου...τόσο βούτυρο έχουν???και εγώ τα αγοράζω για πιο ελαφρά..

margarita είπε...

Ειναι οντως πολυ ωραια η συνταγη αξιζει να την δοκιμασετε, αν και εγω ασχετη απο σφολιατες πρωτη φορα εκανα ειχε καλα αποτελεσματα την επομενη θα ειναι ακομη καλυτερα.
Αγαπητε ανωνυμε αν περνεις τα "υγιεινα " που γινονται με σκονη δε νομιζω να εχουν τοσο βουτυρο αλλα σιγουρα εχουν πολλα "υγιεινα" συστατικα που ξερεις σιγουρα ποια ειναι και απο που... Τωρα επειδη μαλλον προσπαθεις να μου την πεις, αν και ασχετος-ης, όλες η σφολιατες γίνονται με αυτο τον τρόπο ακομη και οι αγοραστες, Α και κατι ακομη δε νομιζω ενας ανθρωπος να μπορει να φαει μονος του 50-60 κρουασαν ωστα να τον πειραξει το "τοσο βουτυρο"

Ελευθερία είπε...

λατρευω τα κρουασανακια βουτυρου!!!!
τωρα αν τα νοιξεις και βαλεις και λιγη νουτελα μεσα.... γινονται κολασμενα

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ για την απάντηση Μαργαρίτα..Δεν προσπαθούσα σε καμία περίπτωση να σου την πω, έκανα μια ερώτηση -διαπίστωση πιο πολύ χιουμοριστική..τι να πω,με συγχωρείς αν ένιωσες οτι έθιξα τη συνταγή σου

margarita είπε...

Γεια,
να ξεκαθαρισουμε κατι δε ενιωσα να μου εθιξες τιποτα, γιατι ετσι και αλλιως οι συνταγες δεν ανηκουν σε κανενα, απλα με εκνευριζει πρωτον το ανωνυμο, και δευτερον δε ξερω ποσο και αν ηταν χιουμοριστικο αλλα δε υποχρωσα κανενα να κανει τιποτα, εγω βαζω μια συνταγη που ειναι ωραια, παντα για τα δικα μου γουστα, και κυριως σπιτικη που ξερω τι εχει μεσα, οποιος θελει την κανει οποιος θελει απλα δε την κανει. Τα σχολια για το βουτυρο , τα αυγα και για το αν ειναι υγιεινα η οχι για μενα περιτευουν.
Τωρα αν την δοκιμασες και δε σου αρεσε αυτο ειναι αλλο και καλα θα κανεις να αφησεις σχολιο, αλλα να γραφεις και το ονομα σου.

nitsa2009 είπε...

θα δοκιμάσω αν μπορώ να τα κάνω γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ.

Groovy Fashion είπε...

εισαι σίγουρη οτι το νερο στην ζυμη ειναι 43γρ, ειναι πολυ δυσκολο να την δουλεψω!!!!!!!
Ευχαριστω
Σεβαστή!

Αλεξάνδρα είπε...

Σεβαστή μου δυστυχώς η Μαργαρίτα η οποία και έφτιαξε την παραπάνω συντγή λείπει κι εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω...λυπάμαι:(


Αλεξάνδρα

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...