translation

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Μαφίσια ή Σαλιάρια

Pin It Παραδοσιακή συνταγή από Κοζάνη!!!

Υλικά
για τη ζύμη:
2 κιλά περίπου αλεύρι
1 μπέικιν
2 κ.γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταχτόνερο (κασταλαή)
1L σπορέλαιο ή 1L ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι του ούζου ξύδι
για τη γέμιση:καρύδια αλεσμένα στο μούλτι
κανέλα
γαρίφαλο
**όσο θέλετε και νομίζετε ότι είναι αρκετό
άχνη για πασπάλισμα


Συνταγήπαρασκευή σταχτόνερου:Βάζουμε καθαρή στάχτη σε ένα μπολ και ρίχνουμε νερό.

Το αφήνουμε να καταλαγιάσει και μετά παίρνουμε το νερό με ένα φλιτζάνι πολύ προσεχτικά, να μην βάλουμε στάχτη.


ΣυνταγήΣε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το καίμε καλά.
Για να το καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο βάζουμε μέσα μία κόρα από ψωμί

και περιμένουμε μέχρι να μαυρίσει,

Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το μπέικιν, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μία τρύπα στη μέση.

Στην συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ λάδι και σταχτόνερο
.
Προσοχή σιγά- σιγά γιατί φουσκώνει όταν ρίχνουμε το σταχτόνερο και μπορεί να χυθεί όλο το μείγμα έξω.Τέλος, προσθέτουμε  το ξύδι.
Ζυμώνουμε σε μαλακιά ζύμη.

Βάζουμε στην χούφτα μας ανάλογη ποσότητα με το μέγεθος που θέλουμε, ανοίγουμε λίγο την ζύμη με τα δάχτυλά μας, βάζουμε γέμιση

και πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο.

Ψήνουμε στους 200ο C  μέχρι να ροδίσουν, περίπου 50 με 60 λεπτά. Αφού ψηθούν τα απλώνουμε σε μια κρύα επιφάνεια και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Υ.Γ. Πολλές νοικοκυρές πριν τα πασπαλίσουν αχνή τα σιροπιάζουν αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι γιατί είναι πιο τραγανά.
 Παραδοσιακή συνταγή από την Κοζάνη, την οποία την κάνουν σε γάμους και αρραβώνες !!

Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της Ματούλας Χατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...