translation

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Μπούλαρ -Τσουρεκάκια

Pin It
Ισως τα πιο νόστιμα τσουρεκάκια!!! Η προέλευσή τους είναι από την Σουηδία.Δεν ξέρω αν τα κάνουν για τα Χριστούγεννα εγώ όμως τα έχω καθιερώσει. Η ονομασία τους είναι Μπούλαρ ή Κανελμπούλαρ !!!
DSC01499



Υλικά

1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 κομ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξερή
1 κουτ.γλυκ. κάρδαμο ή κακουλέ
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι

Επικάλυψη
Χοντρή ζάχαρη ή κανονική
Κανέλα
Βούτυρο μαλακό
Θήκες για κέικ (χωρίς θήκες απλώνουν)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο,όχι πολύ.Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη,τη μαγιά και το αλάτι.Ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθούν.Έπειτα ρίχνουμε το κάρδαμο και το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τα χέρια(ίσως να θέλει λίγο παραπάνω αλεύρι).Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.Κόβουμε σε 2 μπάλες και ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο παχύ.


Αλοίφουμε πάνω το φύλλο με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε λωρίδες 1 εκ. περίπου όλο το φύλο. Παίρνουμε τις λωρίδες,ενώνουμε τις 2 άκρες,το γυρίζουμε κα το κάνουμε έναν κόμπο.
Τα βάζουμε μέσα στα χαρτάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Τέλος τα αλείφουμε με αβγό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους για 10 λεπτά,όχι παραπάνω.

Τα σουηδικά τσουρεκάκια είναι πλέον έτοιμα!!!!
DSC01503

Tip
Επειδή βγαίνουν αρκετά μπορείτε να τα ψήσετε,να τα βάλετε στην κατάψυξη και όταν τα ξεπαγώσετε,να είναι ολόφρεσκα!
Φωτογραφιές Αναγνωστών:
mpoylar-001 mpoylar 2

57 σχόλια:

Αλεξάνδρα είπε...

Αχ! Μαργαρίτα τι τέλεια που είναι! θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!
Να δω όμως πότε......
Μπράβο!!!!!!!Μπράβο!!!!!!Μπράβο!!!!

Naya* είπε...

εξαιρετική δουλειά!πολυ καλές φωτογραφίες!

τα ψαχνω καιρο τωρα για τη μαμα μου και νομιζω επιτελους πως ειναι ακριβώς αυτα που εψαχνα! θα τα κανουμε σημερα κιολας!

ευχαριστουμε πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, μόλις τα έκανα και έχω φάει ήδη 3-4. Νοστιμότατα!!! Thnx
Aleni

Ανώνυμος είπε...

Να μαι πάλι, αυτή την φορά για να πω ότι τα τσουρεκάκια τελειώσαν!!! Δεν έβαλα ούτε ένα για δείγμα στην κατάψυξη!
Aleni

margarita είπε...

Xαιρομαι που σας αρεσαν και σε εμας συνηθως την δευτερη μερα δεν υπαρχει τιποτα

Αγγελικη είπε...

Μαργαρίτα.ηθελα να ρωτησω το εξης:Εχω πάρει ηδη τα υλικα και μεσα σε αυτα φυσικά και το κάρδαμο.Δεν εχω χρησιμοποιησει ξανά και ηθελα να ρωτησω πώς.Το τρίβουμε όπως το μοσχοκάρυδο;

margarita είπε...

Γεια σου ΑΓγελικη οχι το χαραζει βγαζεις τους μαυρους σπορους και τους χτυπας στο γουδι
ελπιζω να σας αρεσουν περιμενω εντυπωσεις

Αγγελικη είπε...

Α,μαλιστα..Καλα εκανα και ρωτησα γιατι αυτο δεν το ειχα σκεφτει..Θα επανελθω!!

margarita είπε...

Το καταλαβα ;) περιμενω εντυπωσεις

Αγγελικη είπε...

Tα εφτιαξα.....Τα καλύτερα Μαργαρίτα μου,χωρις πολλά λόγια!Η ζαχαρη που λιώνει στον φούρνο τους δίνει μια αισθηση..λες και τα εχεις σιροπιασει ή τους εχεις ριξει λιωμένη καραμέλα....Τέλεια!Ευχαριστω!

Μαργαριτα είπε...

Χαιρομαι που σας αρεσαν ειναι η αγαπημενη μου χριστουγεννιατικη συνταγη

Ανώνυμος είπε...

ερώτηση....1 πόση νωπή μαγιά βάζουμε??? 2 βούτυρο ζωικής η φυτικής προέλευσης.

Αλεξάνδρα είπε...

Καλησπέρα καλή μου φίλη:)
Το κυβάκι της νωπής μαγιάς είναι 42 γρ.
Η λυπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσεις να είναι φυτική(ΦΥΤΙΝΗ.

Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

μολις τα εβγαλα απο τον φουρνο ειναι θεικα μπραβο

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

τα εφτιαξα και εγω αλλα επειδη φοβηθηκα δεν εβαλα αρκετη ζαχαρη και κανελα και ειναι λιγο αγλυκα αλλα πολυ νοστιμα. Επισηε θελω να ρωτησω και κατι αλλο. Τα εβαλα σε θηκες για muffins απο σιλικονη και δεν μου φουσκωσαν οπως στην φωτο. Εφταιγαν οι θηκες ή επρεπε η ζυμη να ειναι πιο παχια??

σας ευχαριστω πολυ για την δουλεια που κανετε ειναι ολα τελεια

margarita είπε...

Καλησπερα, κακως την συνταγη επρεπε να την κανεις ακριβως εχει τελειο αποτελεσμα. Καταρχην σου βγηκαν αφρατα? αν σου βγηκαν αφρατα δεν εχει σημασια ποσο φουσκωμενα ηταν σε σχεση με τα χαρτακια, αυτο παιζει ρολο και απο το παχος που εχεις ανοιξει το φυλλο, αν εκανες την συνταγη οπως ελεγαν οι οδηγιες δε θα ειχες απολυτος κανενα προβλημα, εινια πολυ νοστιμα και αξιζει να τα ξαναδοκιμασεις, α και αν βρεις χοντρη ζαχαρη αν και ειναι δυσκολο ακομη καλυτερα

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟΥΜΠΩΤΗΚΑ. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΠΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩς ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ.

margarita είπε...

βασικα για να καταλαβω εβαλες μεσα στο μειγμα μαγια κουτουρου ζαχαρη? στην επικαλυψη βαζεις να σκεπαστει ολη αναλογα το φυλλο και οταν τα τυλιγεις εννοιειτε οτι θα πεσει καποια ποσοτητα ζαχαρης, επισηα να προσεξεις να μην ειναι το γαλα πολυ ζεστο γιατι μπορει να κανψεις την μαγια και να μην φουσκωσει, οσο δηλαδη να αντεχει την θερμοκρασια το μικρό σου δάκτυλο

ΙΩΑΝΝΑ είπε...

σε μπερδεψα. μεσα στο μειγμα εβαλα οση ζαχαρη ελεγε η συνταγη απο πανω εβαλα πολυ λιγη και γι αυτο δεν ηταν πολυ γλυκα. Το γαλα μου δεν ηταν πολυ ζεστο ανετα δηλαδη εβαλα μεσα το χερι μου και ανακατεψα. Το θεμα ειναι οτι απο την αρχη δεν φουσκωσε πολυ η ζυμη και το αποτελεσμα ηταν να μην ειναι αφρατα. Κατι εκανα αλλα δεν μπορω να βρω τι...

margarita είπε...

μπορει να φταει η μαγια εγω παντα τα κανω με σκονη μπορει να φταει και το αλευρι, την επομενη φορα δοκιμασε μισο που φουσκνει και μισο για ολες τις χρησεις, και μπουκωσε ζαχαρη η μιση θα σου φυγει σιγουρα με το τυλιγμα

Mari είπε...

These boular look delicious! They will make any meal a special one.

Have a wonderful week,
Mari

Βούλα είπε...

πω!πω!ενα εχω να πω ειναι τελεια!!!!οποιος δεν τα εκανε να τα κανει τωρα!και πολυ ευκολα!!!

ΦΙΛΙΠΠΟΣ είπε...

καλα σε λεω απιστευτα τα εκανα λιγο μεγαλα αλλα τα επωμενα θα τα κανω οπως στης φωτο.

Jordan είπε...

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πάντα ωραίες ιδέες και συνταγές!
Παραμονή Χριστουγέννων κάναμε τη συνταγή σου και μοσχομύρισε το σπίτι!!
Ενα θέμα είχαμε σαν πρωτάρηδες στη μαγειρική με το φούρνο. Δεν ξέραμε σε ποιο πρόγραμμα να το βάλουμε ή σε ποιά σκάλα. Αέρα ή πάνω κάτω; Τελικά με τον αέρα έγιναν αλλα κάποια αρπάξαν λίγο παραπάνω.
Ευχαριστούμε πολύ για τη ωραία συνταγή.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονία.

Ανώνυμος είπε...

τελεια,φανταστικα,απεριγραπτα!!!!!τα εκανα μολις κ κρατιομαστε να μην τα φαμε ολα...να ρωτησω κατι αν τα βαλω στην καταψυξη τα αφηνω να ξεπαγωσουν ολο το βραδυ ας πουμε?ειναι ιδια σε γευση η χανουν?ευχαριστω εκ των προτερων

margarita είπε...

Καλησπερα δεν αλλοιωνετε καθολου η γευση, τα αφηνεις να ξεπαγωσουν αν ειναι ψημενα, εγω τα βαζω ωμα και τα ψηνω χωρις να τα ξεπαγωσω απλα αλοιφω το αυγο αν και μπορεις να τα ξεπαγωσεις και αυτα

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Η συνταγή είναι εξαιρετική,τα τσουρεκάκια είναι ότι πιο νόστιμο εχω φάει σε τσουρέκι.Συγχαρητήρια για αλλη μια φορά για την υπέροχη συνταγή.Επειδή όμως θα ήθελα να τα φτιάξω νηστίσιμα μήπως θα μπορούσα να βάλω χυμό πορτοκάλι αντί για γάλα ή ακόμα και νερό?Ευχαριστώ. Σούλα.

margarita είπε...

πιστευω οτι μπορεις εχω συνταγη γιατσουρεκια που αντι για γαλα εχει ανθρακουχα πορτοκαλαδα, δοκιμασε το και στειλε μου μυνημα αν μπορεις

Ανώνυμος είπε...

τα εκανα επακριβως βημα βημα αλλα η ζυμη εσπαγε με αποτελεσμα να μην μπορω να την ανοιξω,τελικα χαλασα τσαμπα τα υλικα και τα πεταξα

margarita είπε...

το αλευρι σου ηταν πιο σκληρο για αυτο το επαθες, πλεον η εμπειρια μου λεει ποτε να βαζεις ολο το αλευρι μονομιας το αμυλο και η πρωτεινες ειναι διαφορετικες, την επομενη φορα αλευρι για ολες τις χρησεις και οχι μονομιας, Αξιζει [αντως να την ξαναδοκιμασεις στο εγγυωμαι

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα αν προσθεσω ξυσμα πορτοκαλιου ή μαχλεπι του ταιριαζει τα εχει δοκιμασει κανεις?

Μαργαριτα είπε...

Το κάραδαμο
ειναι το ιδιο με το κακουλε οποτ εθα εχει γευση τσουρεκιου παραυτα δε νομιζω να εχεις προβλημα να προσθεσεις και το ξυσμα ή το μαχλεπι

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται εάν δεν έχω θήκες για κέικ; υπάρχει τρόπος να τις αντικαταστήσω; εάν όχι, σε τι μέγεθος πρέπει να βρω και να αγοράσω; (πόσα εκατοστά να είναι η βάση της θήκης;)

Μαργαριτα είπε...

Καλησπερα,
αν δεν εχετε θηκες βαλτε τα σε ταψακι για κεκακια που εχει θηκες, δε μπορειτε να κανετε χωρις θηκες γιατι απλώνουν και δε φουσκώνουν. η βάση της θηκης ειναι περίπου 3 εκ. Περιμενω εντυπωσεις.

Ανώνυμος είπε...

Γει σου μαργαριτα . Πολυ ωραία τα τσουρέκια και σου. Μια ερώτηση βάζεις δυο λωρίδες μαζί και μετα στριβεις ; Δεν πολυκατάλαβα το δέσιμο. Καμιά βοήθεια ...!!!!!! Ευχαριστω.

Μαργαριτα είπε...

Καλησπερα,
Κοβω λωρίδες το ζυμάρι, πέρνω μια λωρίδα και ενωνω τις δυο άκρες και επειτα το στρίβω. Δεν ειναι δυσκολο αν και ειναι οι φωτο μικ΄ρες και δε φαινετε καλα

Μαρίνα είπε...

Έχουν μια ντελικάτη γεύση όχι πολύ γλυκά όχι πολύ μυρωδάτα(εννοώ μαχλέπι,μαστίχα κ.α.)Το ζυμάρι τέλειο και χωρίς σκέψη μόλις τα έφτιαξα τα έβαλα στο ταψί για μάφιν.Μ'αρέσουν οι συνταγές και θ'ακολουθήσω.Ευκολα υλικά και οι φώτος κατατοπιστικές!!!!!!!!!!!!

Ναυσικά είπε...

Πραγματικά το πιο νόστιμα τσουρεκάκια που έχω φάει ποτε (και ας αντικατεστησα το μαχλέπι με ξύσμα πορτοκάλι) + μοσχοβόλησε το σπίτι!
Ευχαριστώ!

Μαργαριτα είπε...

Ειναι οντως πεντανοστιμα
οταν τα κανω δε μενει ψιχουλο, χαιρομαι πολυ που σας αρεσε

ΑΝΝΑ είπε...

Υπεροχα τα τσουρεκακια!!! Ευχαριστω για την συνταγη,την εψαχνα πολυ καιρο.

evi είπε...

Κι εγώ σήμερα τα έφτιαξα... είναι πραγματικά υπέροχα και πάρα πολύ εύκολα!! Ευχαριστούμε για τις εύκολες και νόστιμες συνταγές, λύνουν τα χέρια μας... :) (by the way, κι εγώ έβαλα μαχλέπι γιατί κακουλέ δεν είχα κι έγιναν μια χαρά!)

Ανώνυμος είπε...

Meno stin souidia edo kai 24 xronia .Exo ftiaksi ta boular xiliades fores kai boro na po oti an ta afisis 30 lepta sto deutero anevasma( prin ta valis sto fourno) kai ta psisis se prothermasmeno fourno me "antistasis" 250 vathmous sti mesi tou fournou gia 6-8 lepta, tha ginoun poli afrata.
Auti einai afthentiki Souidiki syntagi kai yparxei sto paketo me to aleuri.
Me ektimisi Marina.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα να μην γράψω το σχόλιο μου σε αυτή τη συνταγή επειδή τα έχω φτιάξει αρκετές φορές και πραγματικά τα απολαμβάνουμε πάντα!Ευχαριστούμε!!!
Ειρήνη-Κωνσταντίνα, Σέρρες

πεφταστέρι είπε...

εύκολα και γρήγορα και πεντανόστιμα!! και σούπερ φουσκωτά! ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Έβαλα δυστυχώς μονομιάς το αλεύρι και έγινε η ζύμη λίγο σφιχτή,αλλά την έσωσα κάπως,προσθέτοντας λίγο γάλα ακόμα.Χρειαστηκαν 25λ. ψήσιμο στον δικό μου φούρνο.Νόστιμα,όμορφα και μοσχομυριστά,αλλά κόλλησαν στον πάτο στις χάρτινες θήκες! Εύχομαι όταν κρυώσουν να ξεκολλάνε...

margarita είπε...

Καλήσπερα
χαιρομαι που σας αρεσαν εστω και με μια μετατροπη... αυτα τυχαινουν σε ολου μας.
Τα μπουλαρ κολλανε κατω στα χαρτακια γιατι λιωνει η ζαχαρη και κολλάει, αυτο συμβαινει .

fivi είπε...

Χαίρεται! Έφτιαξα τα τσουρεκάκια ,αλλά έβαλα γάλα light και αντί για κάρδαμο έβαλα μαχλέπι και λίγο κακουλέ. Κατά τα άλλα ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα. Έγιναν πολύ αφράτα , μοσχομυριστά και πολύ νόστιμα! Ευχαριστούμε πολύ! Αν έφτιαξε κάποια φίλη καμία παραλλαγή που να πέτυχε, ας μας πει!

fivi είπε...

Αν με αυτή τη ζύμη κάνω βασιλόπιτα, θα πετύχει; δηλαδή, αν το πλάσω σε μεγαλο τσουρέκι, θα γίνεο τόσο αφράτο; Δοκίμασε κανείς; παρακαλώ απαντήστε το συντομότερο! καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

να ρωτήσω κάτι...μπορώ δηλαδή και να τα βάλω στην κατάψυξη χωρίς να είναι ψημένα και να τα βάλω κατευθείαν στο φούρνο μετά;;;επίσης ψήνονται στον αέρα ή αντιστάσεις;;;

margarita είπε...

Καλησπέρα
Μπορείς να τα βάλεις την καταψυξη αφου πρωτα φουσκωσουν, επισης μπορεις να τα ψησεις και μολις κρυωσουν να τα βαλεις καταψυξη και απλα οταν τα χρειαστεις να τα ξεπαγωσεις.
Τα ψηνω στον αερα μπορεις να τα ψησεις στις αντιστασεις αλλα θα χρειαστεις πιο πολυ χρονο.
Καλη Επιτυχια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το βουτυρο μπορεί να είναι πχ βιταμ σοφτ; επίσης ζάχαρη άσπρη ή καστανή (όχι για πασπάλισμα αλλά για την βασική συνταγή);

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικά! Αφράτα, νόστιμα και πολύ εύκολα. Χθες τα έκανα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

margarita είπε...

Καλησπέρα
Το βιταμ ειναι το βιταμ σοφτ θελει να ειναι μαλακο βουτυρο για να απλωνετε ευκολα και η ζαχαρη μεσα στο γλυκο ειναι λευκη
Καλη Επιτυχια!!!

Irene είπε...

Μαργαρίτα δοκίμασα τη συνταγή! τέλεια!! Και το σπίτι μύρισε υπέροχα! Μου κόλλησαν και εμένα τα χαρτάκια. Έχεις βρει λύση σε αυτό?

margarita είπε...

Καλησπέρα Ειρηνη χαίρομαι πολυ που σου αρεσαν!!!
Για τα χαρτακια δε μπορω να βρω λυση ευθυνεται
η ζαχαρη που λιωνει και κολλαει πανω στην λαδοκολλά.

Irene είπε...

ΜΑργαρίτα καλημερα και πάλι!! Χθες διαπίστωσα πως αντί για 1/2 λίτρο γάλα έβαλα 1! Αλλά αλεέυρι έβαλα όσο μου έπαιρνε για να γίνει η ζύμη! Και 3 μέρες μετά τα τσουρεκάκια δεν είναι τόσο αφράτα όπως την 1η μέρα! Θα δοκιμάσω τις υποδείξεις της Μαρίνας την επόμενη φορά και θα βάλω και τη σωστή αναλογία γάλα!! Πάντςσ αν κ όχι τόσο αφράτα μετά απο 3 μέρες είναι πεντανόστιμα!!!!

margarita είπε...

Καλησπέρα
Μετα απο 3 μερες δεν ειναι τοσο αφρατα ετσι και αλλιως,
αρχιζουν και σκληραίνουν, μπορεις ομως να τα ζεστάνεις λίγο στον φουρνο ή στα μικροκυματα και θα αφρατέψουν πάλι.

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...