translation

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Πασχαλινά Τσουρέκια

Pin It Για να μυρίσει το σπίτι μας Πάσχα...
Μια από τις καλύτερες συνταγές για τσουρέκι!!!!!!

DSC01920
Υλικά
250γρ. μαγιά ή 6 φακέλους στιγμής
3 1/3 κιλά αλεύρι σκληρό
400γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κιλό ζάχαρη
8 μεγαλα αβγά
800γρ. γάλα
λίγο αλάτι
μαχλέπι, κακουλέ
2-3 σπόρους μαστίχα Χίου

Προζύμι
Χωρίζουμε από το αλεύρι 650γρ. και το ανακατεύουμε με την μαγιά που έχουμε διαλύσει σε 2 ποτήρια χλιαρό νερό.008Το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.010
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μια βαθιά λεκάνη. Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι, το κακουλέ και την μαστίχα.012Τα ανακατεύουμε στο αλεύρι.013Χτυπάμε τα αβγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.015Βάζουμε το γάλα να βράσει και το ρίχνουμε στα αβγά.020Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με το προζύμι.024 Λιώνουμε το βούτυρο.
Ζυμώνουμε το αλεύρι και κατά διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας
στο ζεστό λιωμένο βούτυρο,μέχρι να τελειώσει. 028029Αν θέλουμε μέσα να είναι σαν σχοινιά δεν το ζυμώνουμε σταυρωτά,αλλά μόνο από τις δύο παράλληλες πλευρές ή δεξιοστροφά.

Μόλις βάλουμε όλο το βούτυρο 034σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει,σε ζεστό μέρος.035Έπειτα παίρνουμε λίγο από το ζυμάρι χωρις να το κάνουμε μπαλάκι το κάνουμε ένα φαρδύ μακρί μπαστούνι, παίρνουμε λίγο ακόμη και κάνουμε ένα πιο μικρό,μισό από το προηγούμενο,το βάζουμε στο κέντρο του μεγάλου μπαστουνιού(τραβάμε πάντα απο το ιδιο σημείο, οχι μια απο δεξια , μια απο αριστερα)036και το πλέκουμε σαν πλεξούδα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
DSC01906
Βάζουμε τα τσουρέκια στο ταψί.Τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν,τα αλείφουμε με αβγό και τα βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
DSC01926
                         Καλή επιτυχία!!!!!!!!!

TipsΤα υλικά πρέπει να είναι όλα ζεστά! Εγώ τα βάζω στο καλοριφέρ ή στο φούρνο στους 50 βαθμούς για λίγο.Ακόμα και το αλεύρι,τα αβγά αλλά και το σκεύος που θα φουσκώσει η ζύμη θα πρέπει να είναι ζεστά.Αν κάνετε την συνταγή ακριβώς,δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε!
Η συνταγή είναι από την μαγιά της ΖΑΝΑΕ.

52 σχόλια:

erifili είπε...

Πράγματι η συνταγή αυτή είναι καταπληκτική και με απόλυτη επιτυχία.Αυτήν φτιάχνω εδω και πάρα πολλά χρόνια και πάντα παίρνω συγχαρητήρια για τα τσουρέκια μου.΄Οπως ξέρεις τα τσουρέκια έχουν κόπο και άμα η συνταγή δεν είναι σωστή....κλάψτα.Καλή εβδομάδα.

a pink dreamer είπε...

αχ και να ειχα και γλυκο βυσσινο να βαλω απο πανω...

maggy είπε...

Πινκ βα σου στειλω καλε που μενεις?
Εριφυλλη ειναι οντως πολυ καλη η συνταγη η πεθερα μου την κανει χρονια απλα δεν θελει πολυ ζυμωμα και να κανει ςκαταγραμμ την συνταγη γιατι το τσουρεκι εχει πολλα μυστικα

Anonymous είπε...

η βενη ειμαι αλλα δεν μπορωνα συνδεθω να αφησω σχολιο...λοιποοοοννν
τα τσουρεκια εγιναν τελεια!!!μαλακα και αφρατα!!
οχι πολυ γλυκα οπως πρεπει!!!
ειχα οντως ολα τα υλικα ζεστα στους 50ο στον φουρνο γιαι το σπιτι μου δεν ειναι πολυ ζεστο...
και επισης αφησα την ζυμη ολο το βραδυ να φουσκωσει γιατι τα αρχισα αργα...και νυσταξα!
φουσκωναν απο τις 12 εως τις 7 το πρωι..

αλλα ρε κοριτσια δεν μπορεσα με τιποτα να κανω πλεξουδα!! μα με τιποτα!
οποτε η μιση δοσολογια μου εβγαλε 1 στρογγυλο(σαν βασιλοπιτα) και 3 μικρα φορμακια μακροστενα του κεικ..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ,ΔΕΝ ΛΕΜΕ;
Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ,ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ,ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ!ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!
ΦΙΛΙΚΑ,ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ

margarita είπε...

ΧΑιρομαι πολυ που σου αρεσαν, την συνατγη την κανει η πεθερα μου χρονια και την εψαξαν πολυ μιας και ο πεθερος μου ειναι μαγειρας, απλα η φωτογραφια τα αδικει πολυ και ειναι καιεος να τα κανω και την ανττικαταστησω

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΕΙΑ!!!!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ.

patty είπε...

ok, αυτη η συνταγξ δεν πρεπει να χαθει" ποτε!
εφτιαξα πρωτη φορα τσουερακια σημερα..κ γιναν καλυτερα απο της πεθερουιτας που τα φτιαχνει χρονια! κριμα, αλλα πιστευω οτι απο του χρονου αλλαζει κ εκινη συνταγη!!! ευχαριστουμε αμφοτερες!
χρονια πολλα!

patty είπε...

Αυτη η συνταγη δεν πρεπει να χαθει πο τε !
Απιστευτο!!! η πρωτη φορα που κανω τσουρεκια η σημερινη και πεταω απο χαρα!!! μου εστειλε κ η πε8ερουιτα ενα δικο της -που φτιαχνει χρονια η κακομοιρα-καμμια σχεση το αποτελεσμα..!!! δεν πειραζει, απο του χρονου αλλαζει κ αυτη την συνταγη της! ευχαριστουμε αμφοτερες! καλο Πασχα!

Ανώνυμος είπε...

ti einai to kakoyle??????????

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μαχλέπι και κακουλέ πρέπει να ρίξουμε σε αυτή τη ποσότητα?

margarita είπε...

Καλησπερα δε γραφω ποσοτητα γιατι ειναι θεμα γουστου.
Εγω προσωπικα βαζω 1 σακουλακι μαχλεπι , τα 2/3 απο το κακκουλε, και 3-4 σπορια μαστιχας, φυσικα ολα τα χτυπαω στο γουδι γιατι τα τριμμενα ετοιμα σε σακουλακι δεν εχουν τοσο εντονα αρωματα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟς ΑΦΟΥ ΑΚΟΥΩ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΗΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΛΕΞΙΔΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΙΚΥ

Βίκυ είπε...

πόσα τσουρέκια γίνονται μ' αυτή τη δόση; Δεν έχω ξανακάνει γιατί τα κάνει η πεθερούλα μου, αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω σε μια μικρή ποσότητα σε περίπτωση που δεν πετύχουν.
Αλήθεια τι είναι το σταυρωτό ζύμωμα; (άσχετη!!!)

Αλεξάνδρα είπε...

Βίκυ μου καλημέρα!
Η συνταγή αυτή έχει ανέβει από τη Μαργαρίτα που αυτές τις μέρες τυχαίνει να έχει πρόβλημα με τη σύνδεση της στο internet μόλις μπορέσει να μπει θα σου απαντήσει αμέσως...

Καλή σου μέρα
Αλεξάνδρα

margarita είπε...

καλησπερα
Αυτη η συνταγη βγαζει περιπου 8-10 τσουρεκια, εγω αθα σας προτεινα να χρησιμοποιησετε αλυρι Καπλανιδη για τσουρεκια και να τα ζυμωνετε δεξιοστροφα μονο. γινονται πολυ ωραια και προσοχη στα φουσκωματα οπως και στο αλειμα του αυγου μη ξεφουσκωσει και υελος οταν τα βαζετε στον φουρνο μη τα βροντατε και φυγει ο αερας. ελπιζω να βοηθησα πριμενω εντυπωσεις

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας κορίτσια.Αποφάσησα φέτος να αλλάξω συνταγή για τσουρέκια.Αυτή μου άρεσε πολύ.Η απορία μου είναι (το δεξιόστροφο ζύμωμα).Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο.Αν γίνεται να μου το εξηγήσει κάποια;

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Τα αυγά δεν κόβουν που ρίχνουμε μέσα το βραστό γάλα;

ΒΙΚΥ είπε...

Μαργαριτα θα σε ζαλισουμε στο τελος εκει που λες προσοχη στα φουσκωματα οπως και στο αλειμα του αυγου τι εννοεις? σε ευχαριστω και συγνωμη

margarita είπε...

καλησπερα
οχι δεν κοβουν ειναι μαρεγκα τα αυγα δεν ειναι ασπραδιμκροκος χωρισμενα. Το ζυμωμα μονο απο τηνδεξια μερια γυρναμε δηλαδη την ζυμη ομως γυρνανε οι δειχτες του ρολογιου οχι σταυρωτα, και οταν τραβαμε για να κανουμε ταμπαστουνια για τις μπλεξουδες τραβαμε παντα απο το ιδιο σημειο για να βγαινουν οι ινες, Αν μπορεσω θα ανεβασω βιντεο

margarita είπε...

καλησπερα Βικυ
οταν λεω προσοχη εννοω στους χρονους το τσουρεκι δε θελει βιασυνη , για το αλειμμα πολλε φορεςμας ξαφουσνωνουν απο το βαρος του αυγου και τον τροπο που το αλειφουμε για αυτο λεω προσοχη, Οτι αλλο εδω ειμαι δεν υπαρχει προβλημα ρωτηστε με οτι θελετε (τα εχω πολυ μερακι τα τσουρεκια απο οτι καταλαβατε...χχαχαχα) και αν βρεις το αλευρι που λεω θα κανεις θαυματα

margarita είπε...

Το αλευρι Καπλανιδη για τσουρεκια

Ανώνυμος είπε...

Για το ψήσιμο, πάνω κάτω αντιστάσεις ή με αέρα;

Ανώνυμος είπε...

Πως τα ψηνεις,γιατι σιγουρα δεν χωρανε ολα μονομιας στο φουρνο!! Οση ωρα τα φουρνιζεις τα πρωτα ,τα αλλα που περιμενουν δεν παραφουσκωνουν;; και δεν "πεφτει" μετα η ζυμη;;
ευχαριστω!!

margarita είπε...

Στις αντιστασεις τωρα ο χρονος ειναι αναλογα μ ε την κουζινα ποσο δυνατη ειναι

margarita είπε...

εγω βαζω 4 σε καθε ταψι τα αφηνω φουσκωνουν ( αναβω για λιγο τα ματια της κουζινας τα σβηνω και βαζω τα ταψια με τα τσουρεκια να φουσκωσουν) και οταν ψηνοντε δινουν υψος και οχι πλατος, οχι δεν ετυχε να μου "πεσει" η ζυμη απο το φουσκωμα απλα τα εχω εξαρχης στα ταψια δε τα μεταφερω για να μη φυγει ο αερας και στο τελος αλειφω με το αυγο

Ευη είπε...

Αυτη τη συνταγη την εκανα κ περισυ και ειναι τελεια!!!!Κ δεν ειχα ξανακανει ποτε μου τσουρεκι!
Εννοειται οτι κ φετοσ αυτην θα κανω!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν χρησιμοποιήσω το μίξερ θα έχω καλά αποτελέσματα;

Ανώνυμος είπε...

την εφτιαξα χθες , και απέτυχα. Η ζυμη ήταν νερουλη, κολαγε στα χερια μου, ενω φουσκωσε ήταν σαν να μην ειχε αλευρι. τι πηγε λάθος? εφτιαξα την μιση δοση ...Τα εψησα οπως 'ηταν και την αλλη μερα ηταν σκληρα..

Ανώνυμος είπε...

Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο και αν και νηστεύω δικίμασα λίγο και είναι πεντανόστιμα.Τέλειες όλες οι συνταγές στο blog.Σχεδόν καθημερινά φτιάχνω και από μια συνταγή.

Ανώνυμος είπε...

eginan kataplhktika!!!!!!! akoloyuhsa thn syntagh kata gramma!!! mpravo sas!!!!!!!!!

margarita είπε...

Καλησπερα
το πιο πιθανο ειναι να μην εβαλες το σωστο αλευρι κατι αλλο δε μπορω να σκεφτω.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις εβγαλα κι εγω το πρωτο ταψι και δοκιμασα (παρα τη νηστεια) ενα κομματακι...ΤΕΛΕΙΑ!!!Πρωτη φορά εφτιαξα τσουρεκι και το καταχαρηκα!!Συγχαρητηρια για τις υπέροχες συνταγές σας!!

vaya είπε...

Κάνω την ίδια συνταγή από μικρή, δεν απέτυχαν ποτέ (καμιά φορά ρίχνω και ξύσμα-χυμό πορτοκαλιού), σε όσες την έδωσα και δοκίμασαν δεν την αλλάζουν.

ΓΙΩΤΑ είπε...

τα πιο νοστιμα τσουρεκια που εφτιαξα ποτε!! και τα πιο αφρατα.Δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο αυτα των ζαχαροπλαστειων. Τα εξαφανησαμε ολα. Επεισα και την μαμα μου και την πεθερα μου να αλλαξουν συνταγη απο του χρονου και αυτες θα τα φτιαχνουν.Μαργαριτα μπραβο!!

αννα ραντου είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΕΒΑΣΕ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΕΝΕΤΕ ΤΕΛΕΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΩ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΑΛΛΑ ΦΕΤΟς ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΗΝ ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

margarita είπε...

Καλησπέρα
Χαιρομαι που θα δοκιμάσεις την συνταγη μου και θα περιμένω νέα.. Με την πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω βιντεο, αλλα να θυμάσε να ζυμωνεις οπως γυρνανε οι δεικτες του ρολογιου μονο απο την μια μερια.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Το αλεύρι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε το δυνατό για τσουρέκια? Έχω αρκετό αλευράκι στο σπίτι(συμπτωματικά καπλανίδη, αλλά για όλες τις χρήσεις) και αναρωτιόμουν αν μπορώ να το αξιοποιήσω στα τσουρέκια. Υπάρχει πρόβλημα;

margarita είπε...

Καλησπέρα
αν βάλεις αλλο αλευρι θα χρειαστεί παρα πανω,
για να γινει μαστιχωτο κτλ. θέλει να ειναι για τσουρεκια.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα! ξερω οτι σε ζαλισαμε αλλα θελω κι εγω να ρωτησω για να κανω μιση δοση ολα τα υλικα θα τα βαλω ακριβως τα μισα απ οτι δινεις; γιατι ξερω οτι καποιες συνταγες αλλαζουν οταν κανεις μιση δοση, stella

margarita είπε...

Καλησπέρα δε με ζαλισες καθολου
Σε αυτη την συνταγη τα χωρίζω ακριβώς στην μέση.
Καλη Επιτυχια!!!! Περιμένω εντυπωσεις

athinag είπε...

Καλημέρα!Τα ζύμωσα χθες βράδυ,τα άφησα να ανεβούν όλη τη νύχτα,τα έπλασα σήμερα το πρωί και μόλις έψησα 2 για να τα δοκιμάσουμε!
ΤΕΛΕΙΑ!!!
Τα υπόλοιπα θα τα βάλω στην καταψυξη για το Πάσχα!
Ακολούθησα κατα γράμμα την συνταγή!!!
Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Μαργαρίτα, συγχαρητήρια ! Φοβερή συνταγή με καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ωραία στη γεύση και φούσκωσαν μια χαρά. Μπράβο σου. Ευχαριστούμε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!Μόλις έψησα το πρώτο ταψί και μου άνοιξαν τι μπορεί να φταίει. Σας παρακαλώ απαντήστε μου άμεσα αν μπορώ να διορθώσω κάτι!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

geia sou margarita ki apo emena ithela na se rwtisw egw menw monima germania kai edw den mporw na vrw maxlepi kai mastixa tha iparxei provlima an den valw;mipws mporw na ta antikatastisw me kapoio allo uliko;euxaristw ek twn proterwn kalh anastash!!!

margarita είπε...

¨οταν λες σου εχουν ανοιξει τι εννοεις?

margarita είπε...

Καλησπερα
Θα βάλεις κάρδαμο στα γερμανικα ειναι Grüner Kardamom
Mahlab pouder ειναι το ιδιο αν πας σε τουρκικο σουπερ εκει εχει σιγουρα,
Αν δεν βαλεις θα ειναι σαν γλυκο ψωμι
Καλη επιτυχια!!!!

Ανώνυμος είπε...

euxaristw polu na sai kala!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!Θα ήθελα να ρωτήσω, πρέπει να ζυμωθούν οπωσδήποτε με το χέρι? αν τα βάλουμε να ζυμωθούν στο μίξερ με το γάντζο υπάρχει πρόβλημα?
Ευχαριστώ πολύ και Καλή Ανάσταση!!!

Λένα

Ανώνυμος είπε...

φιλοι μου η συνταγη ειναι τελεια.την εκανα και ειχαν μεγαλη επιτυχια.να την κανετε αφοβα.χρησιμοποιησα αλευρι robin hut,το κιτρινο δηλαδη.πρωτη φορα εγιναν τοσο αφρατα.ευχαριστουμε πολυ

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να ρωτήσω πως ακριβώς τα ψήνεις! Δεν χωράνε σίγουρα να τα ψήσεις όλα μαζί! υπάρχει περίπτωση η δεύτερη φουρνιά να ξεφουσκώσει όσο περιμένουμε να βγουν τα πρώτα;;

margarita είπε...

Καλησπερα
Πλάθω την δευτερη φουρνια μόλις η πρώτη μπει στον φουρνο
Καλη ΕΠιτυχια!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...