Θα γίνει η αγαπημένη σας πίτα!!!
Υλικά
Γέμιση
2 κιλά κρεμμύδια
1/2 φλιτz. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι,πιπέρι
Ζύμη
1 σόδα Tuborg κόκκινη
1 ποτήρι νερό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. γλυκού ξίδι
1 κιλό αλεύρι κίτρινο Μάνα
Βιτάμ για το άλειμμα
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα
Εκτέλεση
Γέμιση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες όπως στην σαλάτα.Τα βράζουμε για 30 λεπτά,
τα στραγγίζουμε,ρίχνουμε λίγο λάδι και τα τσιγαρίζουμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν,ρίχνουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
Ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά
και ζυμώνουμε σαν να πλένουμε ρούχα.Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφικτή.Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά.Τη ξαναζυμώνουμε,βάζουμε σε ένα πιάτο λίγο αλεύρι,κόβουμε σε 20 μπαλάκια μεγέθους λίγο μεγαλύτερο από 1 αβγό και τα ζυμώνουμε να είναι ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε ένα-ένα 7 μπαλάκια με τον πλάστη,όσο ένα μεγάλο πιάτο.
Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα με ένα πινέλο.
Στο πρώτο ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε το φύλλο πάνω.Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.
Παίρνουμε άλλα 3 μπαλάκια και κάνουμε ακριβώς το ίδιο,μόνο που μέγεθος του φύλλου θα είναι όσο ο πάτος του ταψιού.Το βάζουμε πάνω στο άλλο φύλλο και
ρίχνουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με 3 μπαλάκια το βάζουμε πάνω από την γέμιση και ακόμη ένα όπως το πρώτο με 7,το οποίο όμως το ρίχνουμε πατσαβουριαστά κουνώντας αριστερά δεξιά τον πλάστη,για να πέσει.
Βουτυρώνουμε τις ενώσεις στις γωνίες της πίτας και γυρνάμε τις άκρες.Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια τις πίτας και ρίχνουμε και λίγο λάδι.
Την ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200.Κλείνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα για άλλη μισή ώρα.
Καλή Επιτυχία!!!
Tip
Την πίτα έκανε για το blog η θεία μου,που η καταγωγή της είναι από τη Γαλατινή Κοζάνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου