translation

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Πηλμένια

Pin It

Καταπληκτική Παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή

Κάτι αντίστοιχο με τα τορτελινια!!!!

DSC02452

Υλικά

Ζύμη

Αλεύρι για όλες στις χρήσεις

2 αυγά

2 κούπες νερό

λίγο αλάτι

Γέμιση

1/2 κιλό κιμά

1 μεγάλο  τριμμένο κρεμμύδι

αλάτι, πιπέρι,

Για το βράσιμο

Νερό

(αν θέλετε ένα κύβο)

100γρ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Για την ζύμη

Ανακατεύουμε όλα τα  υλικά μαζί προσθέτοντας το αλεύρι , ώσπου η ζύμη μας να μην κολλάρει στα χεριά και να είναι ελαστική, την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί,

Για την γέμιση

Ανακατεύουμε όλα τ α υλικά μαζί  και τα ζυμώνουμε καλά.

DSC02440

Συναρμολόγηση

Κόβουμε την ζύμη στα 4,

DSC02442

DSC02443

ανοίγουμε ένα φύλλο με παχος 2-3 χιλ. όχι πιο χοντρό (γιατί με το βράσιμο φουσκώνουν)

DSC02445

αλευρώνουμε την σιδερένια επιφάνεια με τις κυψέλες ,

DSC02446

βάζουμε επάνω το φύλλο και σε κάθε κυψέλη βάζουμε λίγο κιμά,

DSC02449

τραβάμε τα πλαϊνά που έχουν περισσέψει και κλείνουμε την επιφάνεια τον κυψελών., ρίχνουμε πάλι από πάω λίγο αλεύρι και πιέζουμε με τον πλάστη να χωριστούν.

DSC02450

DSC02451

Αν έχετε το εργαλείο, πάρτε ένα φλιτζανάκι του καφέ βαλτέ λίγο κιμά και κάντε το το τον τρόπο

που δείχνουμε παρακάτω.

DSC02456

DSC02457

DSC02458

DSC02459

DSC02460

Τα βάζουμε σε ένα πιάτο στην κατάψυξη για 1 ώρα (έπειτα αν θέλουμε τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα αφήνουμε στην κατάψυξη αν όχι τα μαγειρευτούν)

DSC02454

Μαγείρεμα

Βάζουμε νερό να βράσει με λίγο αλάτι και αν θέλετε ένα κύβο, έπειτα προσθέτουμε τα πηλμενια

DSC02461

όχι όλα γιατί πρώτον είναι παρά πολλά και δεύτερο φουσκώνουν και περνούν το διπλάσιο μέγεθος τους) προσοχή η κατσαρόλα να είναι βαθιά, μετά από 7-10 λεπτά δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει γίνει ο κιμάς, τα στραγγίζουμε,

DSC02462

σε ένα μπρίκι λιώνουμε 100 γ βούτυρο και τα περιχύνουμε,

DSC02463

                         Καλή Επιτυχία!!!

DSC02464

Υ.Γ. Γεμίζονται επίσης και με τυρί, αν τα κάνετε σαν τα τετράκλινα βγαίνουν πιο λίγα κομμάτια αλλά μεγάλα, αν θέλετε πρόσθετε τυρί από παν όταν μαγειρευτούν.

Η συνταγή και η εκτέλεση είναι την φίλης Νάντιας.

9 σχόλια:

A/M είπε...

Margarita.χιλια χρονια να ζησεις κοπελα μου!!!
Αυτην εδω τη συνταγη την γυρευα χρονια τωρα!! Την πρωτοειδα σε μια ποντια που ζει εδω ,αλλα δεν μου ειπε ποτε πως τα φτιαχνει!!!Και ειναι πολυ νοστιμα!!!!
Να σαι καλα και παλι!!!
Α/Μ

Eri είπε...

Μαγγυ τι τέλεια που ειναι ρε συ!!! Φανταστικά! Τέλειο το σκεύος!
Φιλάκια

Roula είπε...

Τα φτιάχνουμε συχνά κι έχω σχεδόν πάντα έτοιμα στην κατάψυξη.

teawithhazel είπε...

i love it when you have greek recipes that i've not seen before..it's so exciting..i will be trying these at some stage for sure..:)

Μαρία είπε...

Είναι πεντανόστιμα..στο λέω εγώ που είμαι πόντια..δεν χορταίνω να τα τρώω..μπράβο..πολλά φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Σαν τα βαρένικα είναι,εμείς απλώς τα κάνουμε με μυζήθρα και όταν τα σούρωσουμε ρίχνουμε απο πάνω καυτό αγελαδινό βούτυρο.απλά υπέροχα

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακολουθώ καιρό. Εχω φτιάξει πολλές συνταγές σας και κάθε φορά βγήκα ασπροπρόσωπη! Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα όσα μοιράζεστε μαζί μας. Η συνταγή φαίνεται εκπληκτική. θα τη δοκιμάσω το Σαββατοκύριακο. Εάν θέλει κάποιος να βρει το σκεύος αυτό, πού μπορεί να το προμηθευτεί; Παρεμπιπτόντως μένω Αθήνα. Ίσως Θεσσαλονίκη να είναι ευκολότερο να το βρει κανείς. Ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετό καιρό όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν η τα βράζουμε παγωμένα

Χρυσα Βασιλειαδου είπε...

Μια μικρη παρατηρηση..η συνταγη δεν ειναι ποντιακη..αλλα Ρωσικη..και εχει τις ριζες της απο τους λαους της Ανατολης .
η Εκδοχη που μαρουσιαζετε εδω σαν πελμενι με κημα, ειναι παρομοια με τα κινεζικα γουοντονσ.
Το σκευος δεν ειναι απαραιτητο..απλα κανει τη διαδικασια λιγοτερο χρονοβορα και κουραστικοι..η μαμα μου οταν φτιοαχνει ακοιγει το φυλο και κοβει κυκλους με ενα ποτυρι με μεγαλουτσικο ανοιγμα και αφου τα διπλωσει στα 2 τα γυρναει και τα κολλαει...ξανα με αποτελεσμα να μοιαζουν με μπουμπουκια...
θελει εξασκιση αλλα και ετσι γινονται ευκολα....
με μιτζιθρα και πατατα η πατατα..λεγονται βαρενικη και φτιαχνονται σε μισοφεγγαρα και φυσικα σερβιρονται με καυτο λειωμενο βουτυρο και σμετανα...οχι για διαιτα...χαχαχ... Επισης οταν τα καταψυτε δεν χρειαζοναι ξεπαγωμα- θα κολλησουν..τα ριχτενε κατευθειαν σε νερο που βραζει..εαν θελετε τα τα φατε σαν σουπα..σερβιρετε σε βαθυ μπολ με το ζουμακι που εβρασαν το οποιο γερνιτερε με βουτυρο, ψιλοκομενο μαιντανο , και αρκετο φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερι

Μαργαρητα εισαι αστερι...

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...