Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο τσουρεκένιο στεφάνι

Και τα Χριστούγεννα έχουν το τσουρέκι τους!!!
566045_499157070106543_1518934397_n
 
ΥΛΙΚΑ
400 γρ αλεύρι για τσουρέκι
90 γρ βούτυρο λιωμένο
90 γρ ζάχαρη
2 αυγά χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 πρέζα αλάτι
30 γρ βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη
1/2 κ.γλυκού κακουλέ
1/2 κ.γλυκού μαχλέπι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
200 γρ αλεύρι
40 γρ ζάχαρη
200 ml γάλα χλιαρό
1 και 1/2 σακουλάκι μαγιά ξερή ή 30 γρ νωπή μαγιά
ΓΕΜΙΣΗ 1
120 γρ καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ πολύ καλά τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα η και γάλα καρύδας
5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ρούμι ή κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κακάο σκόνη
ΓΕΜΙΣΗ 2
120 γρ σταφίδες
50 γρ καστανή ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
1 κρόκο αυγού
80 ml γάλα
Συνταγή
Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με λίγο νεράκι να φούσκωσαν για 30 λεπτά , στη συνέχεια της βάζουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα καρύδια με την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύαμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και το κακάο μας και ανακατεύουμε να γίνει ένα ωραίο μείγμα .
565380_499146470107603_647561719_n (1)
ΜΑΓΙΑ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μαγιά μας με τα 200γρ αλεύρι την αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτουμε  την κρυσταλλική ζάχαρη και το χλιαρό  γάλα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
702978_499146453440938_1618441413_n
702239_499146456774271_466406330_n
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το αλάτι ,το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τέλος την φουσκωμένη μαγιά.
702983_499146466774270_264409371_n
Ζυμώνουμε την ζύμη μας για 20 λεπτά κάνοντας μια μαλακή και αφράτη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας . Την  αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για  1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 50 βαθμών, εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1  μισή ώρα και ξένοιασα. )
566291_499146450107605_681358982_n
Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη
Περνούμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1 εκατ. και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
565703_499147473440836_244536171_n
Ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .
565660_499150140107236_1990640081_n
Κόβουμε τα άκρα της ζύμης μας σε κομμάτια 5 εκατ. , τα αφήνουμε στην άκρη. 
710911_499147480107502_225143554_n
Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση κατά μήκος το ρολό μας όχι όμως μέχρι το τέλος αφήνοντας λίγο άκοπο.
702796_499147483440835_206927468_n
Ανοίγουμε και βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στην μέση και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς τα έξω να φέρουμε επάνω το εσωτερικό τους και κάνουμε πλέξιμο ελαφρό. Όταν φτάσουμε στο τέλος προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια μας πιέζουμε λίγο να κλείσει .
702509_499150143440569_760118190_n
710826_499150153440568_296056568_n
Το βάζουμε σε φόρμα στενόμακρη που έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος, το σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Την ίδια εργασία κάνουμε και με το άλλο μας φύλλο , ρίχνουμε τις σταφίδες και την καστανή ζάχαρη κάνουμε την ίδια διαδικασία με τις 2 προηγούμενες παραγράφους.
Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 200 βαθμούς,  μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία  στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά .
Μόλις ψηθούν τα σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσουν και  τα τυλίγουμε με μεμβράνη διατηρούνται έτσι, μαλακά για 3-4 ημέρες
711570_499157080106542_250814927_n
                  Καλή Επιτυχία!!!
Υ.Γ. Έβαλα και το ασπράδι από τον κρόκο της επάλειψης.
Πρόσθεσα και 50 γρ ακόμα αλεύρι στην ζύμη .
Δουλεύουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη.
Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της φίλης Ελένης Νταμπαλέτσιου από Λάρισα  ότι κάνει με τις ζύμες είναι φοβερό!!!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...