Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πληκαδίτικη Πισπιλίτα … με πράσα


Έτσι όπως έμαθα να την κάνω με τις οδηγίες και τις γευστικές δοκιμές του άντρα μου …
ί
Υλικά
Για τη βάση :
250 γρ. καλαμποκάλευρο
700 γρ. ζεματιστό νερό περίπου
100 γρ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση : 650-700 γρ. πράσα ή άλλα χόρτα,
200-250 γρ. γιαούρτι, κατά προτίμηση στραγγιστό
200 γρ. γάλα ή ξινόγαλα,
250 γρ. φέτα,
150 γρ. κίτρινο τυρί προαιρετικά
3 αβγά
3 κουταλιές σούπας καλαμποκάλευρο,
λίγο αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και ρίγανη

Για το πάνω μέρος : 3 χούφτες καλαμποκάλευρο
200 γρ. ξινόγαλα, λίγο λάδι

Συνταγή
Κόβω λεπτές ροδέλες τα πράσα και τα βάζω σε κατσαρόλα με περίπου 200γρ. νερό για να μαλακώσουν.
clip_image002[26]
Όταν είναι έτοιμα προσθέτω τα τυριά, το γιαούρτι, το γάλα και τις τρεις κουταλιές αλεύρι διαλυμένες σε λίγο νερό. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αβγά και τα μπαχάρια. Το μείγμα δεν πρέπει να γίνει σφιχτό αλλά ούτε και πολύ υγρό (την υγρασία την τραβώ με το αλεύρι που προσθέτω, μπορεί να είναι και λευκό).
clip_image002[32]
Ανακατεύω το αλεύρι με το ζεματιστό νερό, το αλάτι και το μισό λάδι, κάνοντας έναν πηχτό χυλό. Καλό είναι το νερό να το προσθέσουμε σιγά-σιγά μέχρι να γίνει πηχτός χυλός το μίγμα μας.
clip_image002[11]
Βάζω το υπόλοιπο λάδι στο ταψί μου (διάσταση 33*40, το ταψί του φούρνου) και προσθέτω τον χυλό μου, πατώντας τον για να απλωθεί με το χέρι  ή με ένα κουτάλι (να μην κολλάει και πολύ στα χέρια ή στο κουτάλι).
clip_image002[13]

Προσθέτω τη γέμιση, και από πάνω τις τρεις χούφτες αλεύρι το οποίο σκορπάω παντού με το χέρι μου. Τέλος, με ένα κουτάλι προσθέτω το ξινόγαλα ώστε να πάει παντού καθώς και λίγο λάδι.
clip_image002[34]
clip_image002[36]
clip_image002[38]
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (αέρας, πάνω κάτω) για 30 λεπτά στους 200ο και για άλλα 15 λεπτά στους 180ο. Όταν η πίτα είναι ζεστή είναι ακόμα υγρή, αφού κρυώσει σφίγγει και μπορεί να κοπεί χωρίς να διαλύεται αλλά είναι πολύ ωραία και ζεστή ή κρύα.    
clip_image002[24]
                               Καλή Επιτυχία!!!!!

Σημείωση : Μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα, καθώς και με γέμιση της αρεσκείας μας όπως και για μια οποιαδήποτε άλλη πίτα. Η πεθερά μου, που έκανε τις ωραιότερες πίτες και την καλύτερη πισπιλίτα την έκανε συνήθως με τσουκνίδα. Στο Πληκάτι γενικά οι γυναίκες βάζουν πολύ λάδι στην πίτα, εμένα όμως δεν μου αρέσει το παραπάνω από αυτό που αναφέρω.
Υ.Γ. H συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της φίλης του blog Ελένης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαδωστε το....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...