Η νηστεία θέλει καλοπέραση!!!

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 λεμονί
1 φέτα ξερό ψωμί
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 κ.γλυκού ρίγανη
1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λεμόνι
λάδι
Μπεσαμελ
6 κ.σούπας αλεύρι
1 φλ. ελληνικού λάδι
ζωμό από το λάχανο
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή
Βάζουμε το λάχανο σε μια βαθιά κατσαρόλα, το σκεπάζουμε όλο με νερό βάζουμε μέσα μισό λεμόνι και την φέτα από το ψωμί (αυτό το κάνουμε γι ανα μην μυρίζει) και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.Βγάζουμε το λάχανο από το νερό στραγγίζοντας το, το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στραγγίζουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και το βάζουμε στην άκρη.Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια,

ρίχνουμε το ρύζι το όποιο το έχουμε καθαρίσει , την ρίγανη, τον δυόσμο τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί όλο το ρύζι,

έπειτα ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό του λάχανου ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.

Περνούμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το χόνδρο

και έπειτα αν είναι πολύ μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στην μέση,βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στην μέση του φύλlου

γυρνάμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και ρολλάρουμε το ρύζι πάνω στο φύλλο να γίνει σαν σαρμαδακι,

βάζουμε το λαχανοντολμά σε ένα ταψί, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι αν τελειώσει το ρύζι. Ραντίζουμε τους λαχανοντολμάδες με λάδι λεμονί και αλατοπιπέρο,

Μπεσαμελ
Βάζουμε το αλεύρι και το λάδι σε ένα κατσαρολάκι το ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά,

μόλις αρχίζει να βράζει και αλλάξει χρώμα( αρχίζει να χρυσίζει)

ρίχνουμε με μια κουτάλα τον ζωμό από το λάχανο, περίπου 5 κουτάλες θα χρειαστείτε για αυτή την ποσότητα, δεν πρέπει το μείγμα να είναι σφικτό πρέπει να είναι σαν κρεμά, απαλό,

το ρίχνουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες,

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Καλή Επιτυχία!!!!

Υ.Γ. Η νηστίσιμη μπεσαμέλ γίνετε από το ζωμό διαφόρων βρασμένων λαχανικών, Αν δε θέλετε δε βάζετε την μπεσαμέλ αλλά πρόσθετε νερό και λάδι στο ταψί.
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 λεμονί
1 φέτα ξερό ψωμί
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
1/2 κ.γλυκού ρίγανη
1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λεμόνι
λάδι
Μπεσαμελ
6 κ.σούπας αλεύρι
1 φλ. ελληνικού λάδι
ζωμό από το λάχανο
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή
Βάζουμε το λάχανο σε μια βαθιά κατσαρόλα, το σκεπάζουμε όλο με νερό βάζουμε μέσα μισό λεμόνι και την φέτα από το ψωμί (αυτό το κάνουμε γι ανα μην μυρίζει) και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.Βγάζουμε το λάχανο από το νερό στραγγίζοντας το, το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στραγγίζουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και το βάζουμε στην άκρη.Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια,
ρίχνουμε το ρύζι το όποιο το έχουμε καθαρίσει , την ρίγανη, τον δυόσμο τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί όλο το ρύζι,
έπειτα ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό του λάχανου ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
Περνούμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το χόνδρο
και έπειτα αν είναι πολύ μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στην μέση,βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στην μέση του φύλlου
γυρνάμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και ρολλάρουμε το ρύζι πάνω στο φύλλο να γίνει σαν σαρμαδακι,
βάζουμε το λαχανοντολμά σε ένα ταψί, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι αν τελειώσει το ρύζι. Ραντίζουμε τους λαχανοντολμάδες με λάδι λεμονί και αλατοπιπέρο,
Μπεσαμελ
Βάζουμε το αλεύρι και το λάδι σε ένα κατσαρολάκι το ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά,
μόλις αρχίζει να βράζει και αλλάξει χρώμα( αρχίζει να χρυσίζει)
ρίχνουμε με μια κουτάλα τον ζωμό από το λάχανο, περίπου 5 κουτάλες θα χρειαστείτε για αυτή την ποσότητα, δεν πρέπει το μείγμα να είναι σφικτό πρέπει να είναι σαν κρεμά, απαλό,
το ρίχνουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες,
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Καλή Επιτυχία!!!!
Υ.Γ. Η νηστίσιμη μπεσαμέλ γίνετε από το ζωμό διαφόρων βρασμένων λαχανικών, Αν δε θέλετε δε βάζετε την μπεσαμέλ αλλά πρόσθετε νερό και λάδι στο ταψί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου